Geen cocaïne, maar uien worden de Filipijnen binnengesmokkeld.

Lokaal geteelde uien kosten momenteel tot drie keer zoveel als kip. Volgens het Filipijnse ministerie van Landbouw moest je op 9 januari zo’n 600 Filipijnse peso’s (omgerekend ruim 10 euro) neertellen voor een kilo uien. Een kilo kip kost nog geen 4 euro.

In december was het nog erger: toen steeg de prijs van een kilo uien op de markten van de hoofdstad Manilla tot bijna 12 euro, volgens de Singaporese krant The Straits Times.

Even ter vergelijking: halverwege 2021 ging een kilo uien voor nog geen 2 euro over de toonbank, aldus de Filipijnse krant The Manila Times.

Door de geëxplodeerde prijs gaan inwoners van de Filipijnen tot het uiterste om de groente alsnog te bemachtigen. Lokale autoriteiten hebben in 2022 voor ongeveer 8 tot 10 miljoen euro aan gesmokkelde uien in beslag genomen, zo meldt de Britse krant The Guardian.

Eerder deze maand werden tien bemanningsleden van Philippine Airlines betrapt met 40 kilogram uien en fruit, meldt de Britse omroep BBC. De crew – die op twee afzonderlijke vluchten uit het Midden-Oosten reisde – viel door de mand tijdens een bagagecheck bij thuiskomst. Ze zijn er met een waarschuwing vanaf gekomen.  

Slechte oogsten stuwen de prijsstijging

Volgens deskundigen is de prijsstijging van uien op de Filipijnen te wijten aan het slechte weer. Afgelopen jaar werd het land getroffen door een reeks tyfoons en tropische stormen, die voor tientallen miljarden peso's aan gewassen hebben beschadigd.

"In augustus voorspelde het ministerie van Landbouw al een mogelijk tekort aan wortelgewassen. Een paar maanden later werden de Filipijnen getroffen door twee krachtige stormen die aanzienlijke schade aan de gewassen veroorzaakten", zegt Nicholas Mapa, een senior econoom bij ING, tegen de BBC.

Restaurants en eetstalletjes in het land worstelen ook met de stijgende prijzen. Rizalda Maunes, de eigenaar van een pizzeria in Cebu City, zegt tegen de Britse omroep uien grotendeels van haar menu te hebben gehaald.

"Vroeger kochten we drie tot vier kilo uien per dag. Nu kunnen we alleen nog maar een halve kilo veroorloven", zei Maunes.

De inflatie op de Filipijnen bereikte in 2022 het hoogste niveau in 14 jaar, meldt de BBC. Gemiddeld genomen kwam de inflatie vorig jaar uit op 5,8 procent, volgens data van de Filipijnse evenknie van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Overigens is het einde van de uiencrisis mogelijk in zicht. De Filipijnse president Ferdinand Marcos jr. keurde eerder deze maand de invoer van meer dan 21.000 ton uien goed, schrijft The Straits Times. Dit in een poging de prijzen omlaag te brengen.

En dat zou wel eens in rap tempo kunnen gebeuren. Volgens econoom Mapa zouden de prijzen binnenkort drastisch kunnen dalen, omdat de importmaatregel samenvalt met het oogstseizoen van februari. Hierdoor zijn er straks plotseling veel uien beschikbaar.

LEES OOK: Deze 15 boodschappen zijn het hardst in prijs gestegen: olie en boter fors duurder, borrelen met vermout en noten blijft betaalbaar