De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) gaat misstanden bij de fraudecontrole van uitwonende studenten door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) onderzoeken.

Aanleiding hiervoor is het onderzoek van NOS op 3 en onderzoeksplatform Investico, waaruit blijkt dat studenten met een migratieachtergrond opvallend vaak beschuldigd worden van fraude met studiefinanciering.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van de AP dat ze een onderzoek instelt naar DUO. Het onderzoek is deze week gestart. De autoriteit is fysiek al langs geweest bij DUO.

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf meldde vorige maand dat hij de fraudecontrole van DUO grondig tegen het licht wilde houden. Een systeem dat controleurs van DUO gebruikten om te bepalen wie ze moesten onderzoeken, wees buitenproportioneel vaak naar studenten met een migratieachtergrond. De bewindsman zette daarom het systeem stil.

Een woordvoerder van de AP wil niet vertellen of het onderzoek zich alleen toespitst op het fraudesysteem van DUO of dat het ook breder is.

Het onderzoek waar van Dijkgraaf opdracht toe gaf, staat los van wat de AP doet. In een Kamerbrief heeft de minister meer bekendgemaakt over het onderzoek, dat moet worden uitgevoerd door een nog nader aan te kondigen extern bureau.

Een van de vragen die hij beantwoord wil zien is of er "zwarte lijsten of andere vormen van schaduwinformatie" zijn bij de uitvoeringsinstantie. Dat doet denken aan de toeslagenaffaire, toen bleek de Belastingdienst te werken met zwarte lijsten met potentiële fraudeurs.

LEES OOK: Privacywaakhond legt Belastingdienst recordboete op van €3,7 miljoen voor zwarte lijst