De Duitse regering heeft woensdag officieel bekendgemaakt dat het land Leopard 2-tanks naar Oekraïne stuurt. De Bondsrepubliek stemt daarnaast in met de levering aan Oekraïne van die tanks door andere landen.

Bondskanselier Olaf Scholz heeft woensdag tegen zijn ministers gezegd dat snel veertien Duitse Leopard 2A6-tanks “naar het Oekraïense front rollen”. Hij heeft dit eerst met bondgenoten afgestemd. Er worden volgens Scholz samen met de bondgenoten twee tankeenheden gevormd. Het zou dan in totaal om bijna dertig Leopards gaan.

De Leopard 2A6-tank is ruim 60 ton zwaar en is een van de modernste versies van de Leopard. Scholz heeft lang geaarzeld en wilde geen peperdure uitgesproken aanvalswapens aan Oekraïne leveren, mede omdat dit volgens Duitse opiniepeilingen impopulair zou zijn.

Een voorwaarde van de Duitse bondskanselier Olaf Scholz was dat de Verenigde Staten ook tanks zouden sturen. De Amerikaanse president Joe Biden heeft woensdag toegezegd 31 Abrams-tanks aan Oekraïne te geven. De moderne Abrams-tanks zijn zwaar gepantserd en grotendeels vergelijkbaar met de Leopards die Duitsland stuurt.

Aan het Duitse besluit gingen dagenlange gesprekken tussen Duitsland en zijn militaire partners vooraf. Onduidelijk is nog of ook Nederland tanks gaat leveren.

Het kabinet overweegt door Nederland geleaste tanks te kopen en te schenken

Het kabinet heeft dinsdag wel aangegeven bereid te zijn na te denken over het leveren van moderne gevechtstanks van het type Leopard 2 aan Oekraïne. "Het besluit is nog niet genomen, maar we sluiten het zeker niet uit", liet een woordvoerder van minister-president Mark Rutte weten.

Nederland heeft zelf geen tanks, maar leaset achttien Leopard 2-tanks van Duitsland. Volgens de Duitse krant Frankfurter Allgemeine zou Nederland deze achttien tanks tijdens de gesprekken met Duitsland hebben aangeboden. "We hebben ze geleaset, wat betekent dat we ze kunnen kopen en we ze kunnen schenken", zei premier Mark Rutte dinsdag in een interview met de krant.

Polen vroeg Duitsland maandag of het in Duitsland gefabriceerde tanks van het type Leopard-2 mag leveren aan Oekraïne, die toestemming hebben ze nu gekregen. Polen gaat veertien tanks die kant op sturen en ook Finland en Noorwegen dragen bij, beide landen willen niet zeggen hoeveel tanks ze schenken.

De tanks worden sinds 1979 in Duitse wapenfabrieken gemaakt of gemoderniseerd. Buitenlandse kopers verplichten zich eerst toestemming van Berlijn te vragen als ze de tanks willen doorverkopen of leveren aan derden.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski vraagt al maanden om het wapentuig en beschuldigde de Duitse regering ervan dwars te liggen. Zelenski denkt dat het moderne aanvalswapen het relatief vastgelopen front kan doorbreken. Maar mogelijk maakt de tank alleen een verschil aan het front als er heel erg veel van worden geleverd, aldus militaire deskundigen.

Nederland levert veel materiële hulp aan Kiev

Nederland behoort bij de koplopers die militair materieel leveren aan Kiev. Vorige week maakte het kabinet nog bekend twee lanceerinrichtingen en een aantal Patriot-raketten naar Oekraïne te sturen. Dat gebeurt in samenwerking met Duitsland en de Verenigde Staten.

Oekraïne heeft het luchtafweersysteem nodig om zich te verdedigen tegen Russische aanvallen met raketten en drones.

Het kabinet stuurde al wel indirect tanks. Het financierde samen met de Amerikanen en de Tsjechen vorig jaar de levering van negentig gemoderniseerde Russische T-72 tanks. Die waren naar verluidt oorspronkelijk bestemd voor Marokko. Den Haag en Washington trokken hier elk 45 miljoen euro voor uit.

LEES OOK: Polen mag van Duitsland Leopard-tanks naar Oekraïne sturen: waarom dat cruciaal is