Een coalitie van meer dan 80 organisaties uit meer dan 30 landen roept op tot actie bij Amazon op Black Friday. Onder het motto ‘Make Amazon Pay’ willen ze onder meer de omgang van de webgigant met lonen, klimaat en data aan de kaak stellen.

De koopjesdag is voor webshops als Amazon vaak een van de drukste dagen van het jaar.

De deelnemers vinden dat Amazon werknemers, gemeenschappen en de planeet ‘uitknijpt’ en hebben acties gepland als stakingen en protesten. Ook in Nederland is een actie aangekondigd bij een kantoor van Amazon in Amsterdam dat in Spaces is gevestigd.

Het gaat om een vestiging van Amazon Web Services (AWS) dat volgens de organisatoren onder meer dataopslag regelt en de meeste winst voor Amazon genereert. In 2021 ging het om 18,5 miljard dollar, 74 procent van Amazons totale winst, aldus de actievoerders.

Stakingen in Duitsland tegen Amazon

In Duitsland heeft de grote vakbond Verdi ondertussen stakingen aangekondigd bij vijf distributiecentra van Amazon tijdens Black Friday. "Amazon-werknemers hebben besloten Black Friday om te dopen tot 'Make Amazon Pay Day", zei Silke Zimmer, bestuurslid van de vakbond, tegen Reuters.

Met de acties wil de vakbond zijn eisen voor meer vaste banen en een zekerder inkomen voor werknemers kracht bijzetten

Personeel in Amazon-vestigingen in Koblenz, Leipzig, Rheinberg, Dortmund en Bad Hersfeld leggen het werk neer, aldus de vakbond. Dit doet de bond naar eigen zeggen "om te verduidelijken wie die omzet mogelijk maakt en wie nog altijd op het begin van salarisonderhandelingen wacht".

Verdi voert sinds 2013 actie bij Amazon om een collectieve arbeidsovereenkomst. Alleen zo'n door de werkgever erkend akkoord zou werknemers beschermen tegen willekeur. Nu vreest Verdi dat Amazon eerdere afspraken over loonsverhogingen en beter arbobeleid zonder problemen weer kan intrekken.

Amazon noemt de arbeidsvoorwaarden en lonen juist "excellent". "Het is niet voor niets dat de helft van onze collega's al meer dan vijf jaar bij ons werken", stelt een woordvoerder van het bedrijf.

Actie in VS en Italië vanwege Black Friday

Ook in andere landen voert personeel van het Amerikaanse techbedrijf acties. Zo heeft de vakbond Teamsters een staking aangekondigd in Palmdale in Californië. In Noord-Italië valt een werkonderbreking bij Amazon in de provincie Piacenza samen met een algehele staking in de noordelijke regio's.

Black Friday is een uit de Verenigde Staten overgewaaid fenomeen en slaat op de dag na de feestdag Thanksgiving. Veel winkeliers stunten dan met hun prijzen om nog zoveel mogelijk te verdienen.

Lees ook: Vind je de beste aanbiedingen op Black Friday, of kun je beter op koopjes jagen op andere momenten in het jaar?