Speciaalchemieconcern DSM ziet af van gemeentelijke en provinciale subsidies voor het beoogde nieuwe hoofdkantoor in Maastricht.

Eerder liet DSM weten dat het financiële plaatje rond een hoofdkantoor in Maastricht veel minder aantrekkelijk zou worden zonder de subsidies.

“Er is veel commotie ontstaan rondom deze berichtgeving, wat ik begrijp en betreur”, schrijft Dimitri de Vreeze, een van de twee topbestuurders van DSM.

DSM ziet af van gemeentelijke en provinciale subsidies voor het beoogde nieuwe hoofdkantoor in Maastricht. Toch keert het speciaalchemieconcern Limburg niet de rug toe, waar eerder sprake van zou zijn geweest als de financiële bijdragen voor verbouwingen aan het nieuwe pand er niet zouden komen.

“Er is veel commotie ontstaan rondom deze berichtgeving, wat ik begrijp en betreur”, schrijft Dimitri de Vreeze, een van de twee topbestuurders van DSM . “Ik werk nu dertig jaar bij DSM en ben trots op DSM met haar wortels in Limburg. Daarom was ik ook zo verheugd dat we konden aankondigen dat we het hoofdkantoor in Maastricht gaan bouwen en zo in de regio Zuid-Limburg blijven. We blijven bij dat besluit, maar hebben besloten om af te zien van de aangeboden subsidies.”

DSM maakte eerder bekend uit Heerlen te vertrekken om een nieuw hoofdkantoor in Maastricht te betrekken. De bewuste subsidies waren bedoeld voor het verduurzamen van de locatie waar DSM zijn hoofdkantoor gaat vestigen, het historische monument de Ambachtsschool en de voormalige bioscoop in de stad. Maar een meerderheid van de Limburgse Statenleden keerde zich tegen het geven van de subsidies.

De top van DSM liet in toelichtingen op de kwartaalcijfers weten dat het financiële plaatje rond een hoofdkantoor in Maastricht veel minder aantrekkelijk zou worden zonder de subsidies. Een vertrek uit Zuid-Limburg naar een vergelijkbare locatie in bijvoorbeeld Amsterdam zou dan veel voordeliger uitpakken. Nu laat DSM weten zo sterk verbonden met Limburg te zijn, dat het ook zonder subsidies het nieuwe kantoor kan verduurzamen.

In een statement benadrukt DSM dat er nooit sprake was geweest van een verhuisvergoeding van Limburg en de gemeente Maastricht. Het provinciebestuur en de gemeente wezen alleen op bestaande subsidies voor het restaureren, renoveren of verduurzamen van vastgoed waar anderen ook gebruik van kunnen maken, zo schrijft het bedrijf.

Het verhuisbericht van het beursgenoteerde bedrijf was al langer een bron van commotie. DSM had sinds de oprichting in 1902 als staatsmijnbouwbedrijf het hoofdkantoor in Heerlen. Die gemeente reageerde dan ook erg teleurgesteld op het voorgenomen vertrek. DSM verwacht dat het nieuwe hoofdkantoor in 2023 gereed is.

LEES OOK: DSM dreigt met vertrek uit Limburg als het geen €3,5 miljoen subsidie krijgt voor het nieuwe hoofdkantoor in Maastricht