• DSM verhuist zijn hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht.
  • Het speciaalchemiebedrijf laat daar een nieuw onderkomen bouwen dat eind 2023 klaar moet zijn.
  • De burgemeester van Heerlen is teleurgesteld over de beslissing.

Speciaalchemiebedrijf DSM verhuist zijn hoofdkantoor van Heerlen naar Maastricht. Daar laat het bedrijf vlak bij het treinstation een nieuw onderkomen bouwen dat eind 2023 klaar moet zijn.

Eerder keek DSM ook al kritisch naar zijn kantoren in Limburg en besloot het de vestiging in Sittard niet meer te openen. Het nieuwe hoofdkantoor kan een stuk kleiner worden omdat DSM toekomst ziet in een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor.

DSM had sinds de oprichting in 1902 als staatsmijnbouwbedrijf het hoofdkantoor in Heerlen. Die gemeente reageert dan ook teleurgesteld op het voorgenomen vertrek en spreekt van een ereschuld die het bedrijf aan Heerlen heeft.

Burgemeester Roel Wever zegt het gevoel te hebben “alsof DSM de band met het mijnverleden definitief wil verbreken”. “We zullen DSM dan ook zeker aanspreken op zijn geschiedenis en de waarde die het bedrijf daardoor heeft verkregen.”

Wevers wijst erop dat DSM meerdere keren van strategie is veranderd sinds het begon met het uitbaten van kolenmijnen. "De locatie Heerlen heeft bij het veroveren van nieuwe wereldmarkten nooit een belemmering gevormd."

DSM zegt nauw met de gemeente Heerlen te willen samenwerken om een nieuwe eigenaar voor het kantoorpand in Heerlen te vinden.

Maastricht is blij met de komst van DSM. "We voelen mee met Heerlen dat DSM ziet vertrekken, maar het is heel belangrijk dat de werkgelegenheid in onze regio blijft. Bovendien heeft DSM een historische link met Zuid-Limburg en die blijft op deze manier behouden. Daar zijn we DSM zeer erkentelijk voor", zo zegt burgemeester Annemarie Penn-Te Strake tegen 1Limburg.