Offshoreconcern Boskalis trapt stevig op de rem. Het bedrijf heeft alle ruim 7,9 miljoen aandelen van ingenieursbureau Fugro die het bedrijf nog bezat verkocht. Dat maakte de baggeraar en maritiem dienstverlener dinsdagavond bekend.

Boskalis verkocht de aandelen dinsdag nabeurs via een ‘accelerated book build’, voor 14,50 euro per stuk. Het aandeel Fugro sloot dinsdag 1 procent in de plus op 15,04 euro.

Eind vorig jaar verkleinde Boskalis zijn belang in de bodemonderzoeker al van bijna een kwart naar nog geen 10 procent, nadat het eerder zelfs 29 procent van het bedrijf in handen had.

Boskalis drong lang aan op nauwe samenwerking met Fugro, wat leidde tot speculaties over een volledige overname van dat bedrijf. De bodemonderzoeker hield evenwel van meet af aan de boot af en liet weten de eigen zelfstandigheid te koesteren.

Boskalis-topman Peter Berdowski zei medio december dat werd afgezien van een overname omdat Fugro te duur bleek te zijn ten opzichte van de resultaten van het bedrijf.

Grote afschrijving Boskalis

De stap van Boskalis ruim een week nadat het bedrijf bekend maakte in totaal 840 miljoen euro af schrijven vanwege de sterk verslechterde marktomstandigheden in de offshore-energiesector en de zwakke vooruitzichten.

Deze last houdt bijna uitsluitend verband met het service gerelateerde deel van de offshore olie- en gasactiviteiten van Boskalis en betreft voor ruim 365 miljoen euro een afwaardering op schepen, ruim 380 miljoen euro op goodwill en circa 90 miljoen euro op het onderdeel Smit Lamnalco.

De last wordt verwerkt in de cijfers over 2016. Het bedrijf benadrukte dat de financiële positie sterk blijft en dat ruimschoots wordt voldaan aan de bankconvenanten. De afboeking zal wel leiden tot een nettoverlies in 2016, liet een woordvoerder desgevraagd weten.

Het bedrijf stelt dat er in de service gerelateerde offshore-energiemarkt een structurele onbalans bestaat tussen vraag en aanbod, met name bij zwaar zeetransport. Hierdoor staan de bezetting en marges onder druk, wat ertoe heeft geleid om zowel de waarde van de schepen die aan de onderkant van de markt opereren als de goodwill te corrigeren. Een belangrijk deel van de afboeking hangt samen met de in 2013 overgenomen zeetransporteur Dockwise.

Boskalis publiceert op 8 maart cijfers over 2016. Dan zal ook een strategische update voor de periode tot en met 2019 naar buiten worden gebracht. Er wordt dan onder meer stilgestaan bij de "interessante" mogelijkheden die Boskalis ziet in het hogere segment van de offshore-energiemarkt.