Het Friese topmodel Doutzen Kroes is uiterst kritisch op het coronabeleid van de overheid en laat zich niet vaccineren, maar heeft volgens zakenblad Quote in vijf rondes wel bijna 20.000 euro coronasteun gevraagd en gekregen voor haar bedrijf AHAU Gele Zon B.V.

De NOW-subsidie die Kroes net als vele andere bedrijven ontving, geldt sinds het begin van de coronacrisis voor elke ondernemer die minstens 20 procent omzetverlies lijdt in vergelijking met een jaar eerder.

Kroes kwam in de zomer van 2020 voor het eerst naar buiten met felle kritiek op het overheidsbeleid en met complottheorieën over het coronavirus: “‘Ik ben een tijdje stil geweest, omdat ik heb geprobeerd om alles te begrijpen, maar ik begrijp het niet”, schreef ze op Instagram met daarbij de mededeling dat ze “urenlange research” had gedaan.

“Is het gemakkelijker om een ​​door angst gedreven samenleving te beheersen? Willen ze het beste voor ons?”, vroeg ze zich af. “En met ‘zij’ heb ik het over de media, de farmaceutische industrie, onze regeringen en alle grote bedrijven die heel andere belangen hebben dan de onze, zo lijkt het.”

Twee maanden geleden liet Kroes aan haar 7 miljoen volgers op Instagram weten dat ze zich niet laat vaccineren tegen het coronavirus en haar ogen niet langer kan sluiten voor het onrecht dat zich recht voor onze neus afspeelt. “Ik zal me niet laten dwingen een inenting te krijgen. Ik zal me niet laten dwingen mijn gezondheid te bewijzen om deel te nemen aan de samenleving.”

Quote meldt dat Kroes ondanks al haar kritiek op het overheidsbeleid wel haar hand ophoudt voor coronasteun. In totaal heeft haar bedrijf sinds het begin van de pandemie 18.817 euro aan NOW-steun ontvangen. Dat bedrag is een schijntje voor haar, omdat het vermogen van het supermodel volgens het zakenblad zo’n 29 miljoen euro bedraagt.

‘Schaamteloos’, vindt Kamerlid Kuiken

Kroes krijgt op sociale media veel kritiek door enerzijds het overheidsbeleid te hekelen en te weigeren zich te laten vaccineren en anderzijds wel een beroep te doen op steun. Onder meer PvdA-kamerlid Attje Kuiken spreekt van “schaamteloosheid”.

Maar onder de hashtag #TeamDoutzen krijgt ze ook de nodige bijval. "Ze heeft daar recht op. De overheid heeft veroorzaakt dat ondernemers in de problemen komen, dan mag diezelfde overheid ook de problemen oplossen", schrijft een twitteraar bijvoorbeeld.

LEES OOK: Het aantal miljardairs steeg in coronajaar 2020 met 13% – dit zijn de 15 rijkste miljardairs