HRM Systemen

HRM staat voor ‘Human Resource Management’. Dit is de strategie waarmee ondernemers hun personeelszaken plannen. HRM is dus niet helemaal hetzelfde als ‘personeelszaken’ of HR. We gebruiken vaak de term HR als het om het personeelsbeleid gaat, en HRM als het om de meer strategische kant van het beleid van de ondernemer gaat. Tegenwoordig werken we dan vaak met e-HRM, de digitale manier van werken die past bij de tijd waarin we leven. Omdat steeds meer bedrijven technologie gebruiken zie je natuurlijk ook dat bijna elke vorm van HRM nu iets met e-HRM te maken heeft. Denk maar aan alle softwaresystemen die een HR-afdeling gebruikt om vakantiedagen in te plannen en goed- of af te keuren. HRM-software is dus een manier om als bedrijf e-HRM op te pakken.

Waarom werk je met HRM en HRM-systemen?

HRM draait om het bijhouden van alle zaken rond je personeel en het werken aan de strategieën die je inzet bij bijvoorbeeld werving en opleiding. Omdat je dat niet uit de losse pols wilt doen is het gemakkelijk om een HRM-systeem te gaan gebruiken. Tegenwoordig denk je dan natuurlijk eigenlijk al gauw aan e-HRM. HRM-software gebruiken we om onze HRM beleid inzichtelijk te maken en bij te houden waar we staan. Dat omvat alle onderdelen van HRM, dus:
  • Werving, opleiding en uitstromen van personeel
  • Registreren van verzuim
  • Urenregistratie
  • Verwerking van salaris
  • De verlofaanvragen
Je systeem help bij het automatiseren van de processen die hier spelen.

Zo kies je het beste HRM-systeem

Het kiezen van een (nieuw) HRM-systeem doe je het makkelijk via een aantal verschillende stappen. Je gaat aan de slag met het bepalen van de wensen in je organisatie en het vergelijken van de verschillende tools. Bepaal eerst je HRM-wensen Kijk welke processen binnen jouw bedrijf het belangrijkste zijn. Stel ook een lijst op van mensen of afdelingen die met het pakket gaan werken. Zo bepaal je binnen een projectgroep de belangrijkste eisen voor een HRM-systeem. Maak een selectie van aanbieders Bekijk een selectie van aanbieders en gebruik bijvoorbeeld onze tool voor HRM-systemen kiezen om op basis van je wensenlijstje een voorselectie te maken. Met behulp van filters kom je zo snel tot een kleinere lijst van geschikte kandidaten. Niet elk systeem heeft dezelfde mogelijkheden, dus bekijk waarom iets wel of niet kan. Maak een top 3 Na het selecteren van de HRM-systemen houd je zo een lijst over van potentiële leveranciers. Maak daarvan een selectie, zodat je er een drietal overhoudt. Welke systemen passen goed bij je bedrijf, en welke leveranciers voelen goed? Zo kies je een pakket dat bij jou als ondernemer en je bedrijfscultuur past. Proberen, proberen, proberen Het belangrijks bij het kiezen van systemen is dat je veel moet proberen. Gebruik je persoonlijke top drie om de pakketten op proef te gebruiken. Voelen de mogelijkheden nog net zo goed als je ze had ingeschat, en welke zaken mis je toch nog? Evalueren Na de proefperiode stel je een evaluatie op van de gekozen systemen. Bekijk de mogelijkheden, het gebruiksgemak en support die je hebt gekregen. Zeker dat laatste punt is niet onbelangrijk. Voldoet de ondersteuning die je hebt gekregen aan jouw eisen en wist men je vragen goed te beantwoorden? Wanneer je eenmaal een keuze hebt gemaakt en met een pakket aan de slag gaat wil je immers dat je snel met raad en daad wordt bijgestaan als dat nodig is.