Oud-president Donald Trump pleitte donderdag onschuldig in de zaak waarin hij is aangeklaagd voor pogingen om zijn nederlaag bij de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken. De 77-jarige Republikein, die verscheen voor een rechter in Washington, zegt niet schuldig te zijn aan alle vier de aanklachten tegen hem.

Na zijn voorgeleiding zei Trump dat het een “zeer trieste dag voor Amerika” was. “Dit is een vervolging van een politieke tegenstander. Dit had nooit mogen gebeuren in Amerika”, sprak Trump voor hij aan boord van zijn vliegtuig stapte om naar New Jersey te gaan. Hij mag het vervolg van de zaak in vrijheid afwachten.

Buiten het gerechtsgebouw was de beveiliging opgeschroefd. Er waren barricades opgezet en zowel voor- als tegenstanders van Trump hadden zich bij het gerechtsgebouw verzameld.

Trump verloor de verkiezingen van november 2020 van de Democraat Joe Biden. De Republikein bleef na de verkiezingen volhouden dat er sprake was van verkiezingsfraude, zonder bewijs hiervoor te leveren.

Een van de aanklachten in de 45-pagina's tellende aanklacht van speciaal aanklager John Smith luidt dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan "samenzwering om een officiële procedure te hinderen". Op 6 januari 2021 bestormden aanhangers van Trump het Capitool in Washington om te voorkomen dat Biden zou worden aangewezen als de nieuwe president. Vijf mensen kwamen daarbij om het leven.

De voorgeleiding, die ongeveer een half uur duurde, vond plaats op slechts een kilometer afstand van het Capitool.

In de aanklacht wordt ook gewezen naar zes vermeende mede-samenzweerders die niet bij naam worden genoemd. Zij zijn niet aangeklaagd.

Er lopen verschillende strafzaken tegen Trump, waarvan deze verkiezingszaak als de ernstigste wordt gezien. Trump is favoriet om opnieuw presidentskandidaat te worden voor de Republikeinen, maar deze rechtszaak zou een terugkeer in het Witte Huis in de weg kunnen zitten.

De rechter heeft bepaald dat de volgende hoorzitting op 28 augustus zal zijn.

Trump verliest de helft van de Republikeinse stemmers bij veroordeling

Wordt Trump veroordeeld, dan stemt ongeveer de helft van de Republikeinen niet op de oud-president, zo blijkt uit een gezamenlijke peiling van Ipsos en Reuters die donderdag werd afgesloten.

Respondenten werd gevraagd of ze volgend jaar op Trump zouden stemmen als hij "door een jury zou worden veroordeeld voor een misdrijf". 45 procent van de Republikeinen zei dan niet op hem te stemmen, 35 procent zei dat wel te doen. De rest gaf aan het niet te weten.

Op de vraag of ze op Trump zouden stemmen als hij "momenteel in de gevangenis zou zitten" zei 52 procent van de Republikeinen dan niet op hem te stemmen, 28 procent zou wel op hem stemmen.

75 procent van de Republikeinse respondenten was het eens met de stelling dat de beschuldigingen tegen Trump "politiek gemotiveerd" zijn. 20 procent was het er niet mee eens en de rest zei het niet te weten.

66 procent van de respondenten vond de beschuldiging in de laatste aanklacht tegen Trump dat hij verkiezingsfraude had uitgelokt "niet geloofwaardig". 29 procent vond de beschuldiging wel geloofwaardig en de rest wist het niet zeker.

De tweedaagse peiling werd landelijk gehouden en verzamelde online reacties van 1.005 Amerikaanse volwassenen.

LEES OOK: 5 dingen die je moet weten over Ron DeSantis, de gouverneur van Florida die het gaat opnemen tegen Donald Trump