• Historici zien Donald Trump als de slechtste president van de afgelopen 150 jaar.
  • Trump staat op een nieuwe ranglijst van op plaats 41 op een totaal van 44 presidenten.
  • Oud-president Barack Obama staat op de tiende plaats, terwijl Abraham Lincoln (1861-1865) nog altijd bovenaan staat.

Voormalig president Donald Trump is geobsedeerd door lijstjes, dus hij zal waarschijnlijk niet blij zijn met de nieuwe ranglijst van de Amerikaanse parlementaire zender C-SPAN. Die rangschikt Amerikaanse presidenten op basis van het oordeel van professionele historici. Trump staat bij de slechtste presidenten uit de geschiedenis.

Van de 44 presidenten die 142 historici en professionele volgers van het Witte Huis hebben beoordeeld, komt Trump op de 41e plaats. Dat is de laagste positie voor welke president dan ook in de afgelopen 150 jaar. Alleen Franklin Pierce, Andrew Johnson en James Buchanan staan lager dan Donald Trump.

William Henry Harrison, die 32 dagen na zijn aantreden overleed en daarmee het kortste presidentschap uit de geschiedenis had, staat net boven Trump.

Het is voor het eerst dat Trump is opgenomen in de ranglijst van C-SPAN. Sinds het jaar 2000 houdt C-SPAN bij elke presidentswissel een enquête onder historici.

Voor de enquête van 2021 zijn 142 historici en professionele volgers van het presidentschap ondervraagd. De presidenten werden beoordeeld op tien verschillende leiderschapskwaliteiten. Volgens C-SPAN deden er 50 procent meer historici en professionele volgers mee dan in 2017.  Ook was er meer diversiteit wat betreft ras, sekse, leeftijd en levensovertuiging.

Van de tien kwaliteiten waarop de presidenten werden beoordeeld scoorde Trump hoog op “overtuigingskracht” en “economisch management.” Maar voor “morele autoriteit” en “bestuurskwaliteiten” boekte hij de slechtste score ooit.

Trump is een van de weinige presidenten in de Amerikaanse geschiedenis die maar een termijn diende en de enige president die twee keer een impeachment aan z’n broek kreeg.

Maanden na het verlaten van het Witte Huis heeft Trump nog altijd niet toegegeven dat de huidige president Joe Biden de verkiezingen eerlijk heeft gewonnen. De reputatie van Trump heeft een extra deuk opgelopen door de bestorming van het Capitool door aanhangers van Trump op 6 januari. Deze gebeurtenis heeft bijgedragen aan de grote politieke verdeeldheid in de Verenigde Staten. Ook zijn er zorgen over de toekomst van de Amerikaanse democratie.

Andere presidenten uit de recente geschiedenis wonnen een paar plekjes ten opzichte van de vorige enquête van C-SPAN. Zo steeg voormalig president Barack Obama van de 12e naar de 10e plek, net achter Ronald Reagan en John F. Kennedy. Voormalig president George W. Bush staat nu op de 29e plek, terwijl dat in 2017 nog de 33e was.

Abraham Lincoln staat bovenaan, gevolgd door George Washington.

Lees hier meer nieuws over recente Amerikaanse presidenten: