• Het Huis van Afgevaardigden heeft formeel aan vicepresident Mike Pence gevraagd om Donald Trump uit zijn functie te zetten na de bestorming van het Capitool.
  • 223 afgevaardigden stemden voor, bijna allemaal Democraten en één Republikein.
  • Pence ziet een uitoefening van het 25e amendement echter niet zitten. Volgens hem zou dat een “vreselijk precedent” scheppen.
  • De Republikeinse senaatsleider Mitch McConnell zou wel positief zijn over een afzettingsprocedure van Trump.

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vicepresident Mike Pence formeel opgeroepen om president Donald Trump uit zijn functie te ontheffen. De resolutie kreeg de steun van 223 afgevaardigden, vrijwel allemaal Democraten.

Politicus Adam Kinzinger stemde volgens Amerikaanse media als enige Republikein voor.

De poging om Trump in de laatste dagen van zijn presidentschap opzij te schuiven, volgt op de bestorming van het parlementsgebouw door aanhangers van de president. Zij waren door Trump aangemoedigd om op te rukken naar het Capitool. Daar liepen ze de politie onder de voet en drongen ze het gebouw binnen. Er vielen meerdere doden.

25e amendement: vicepresident die de president afzet

De bestorming leidde tot grote verontwaardiging. Het Huis eist nu dat vicepresident Pence ingrijpt en Trump zijn bevoegdheden ontneemt.

De vicepresident zou daarvoor een beroep kunnen doen op het 25e amendement van de Amerikaanse grondwet. Daar staat in dat de vicepresident en het kabinet kunnen besluiten dat de president niet meer in staat is zijn taken uit te voeren.

Pence heeft al duidelijk gemaakt daar niets voor te voelen. “Ik geloof niet dat zo’n werkwijze in het belang van ons land is of conform de grondwet”, schreef de vicepresident nog voor de stemming in een brief aan Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Volgens Pence zou het toepassen van die grondwettelijke procedure “een vreselijk precedent” scheppen.

Lees ook op Business Insider

Maandag kwam al naar buiten dat Pence en Trump een “goed gesprek” hadden gehad in het Witte Huis en dat de twee “vastbesloten” zijn “om hun werk voor het land voort te zetten tot het einde van hun termijn.”

Stemming over tweede impeachment van Trump

Critici van Trump in het Congres zullen nu naar verwachting proberen de president zelf af te zetten. In het Huis wordt waarschijnlijk woensdag al gestemd over een tweede impeachmentprocedure tegen de president.

Trump wordt formeel verweten dat hij heeft “opgeroepen tot geweld tegen de regering van de Verenigde Staten”. Het Huis moet zo’n aanklacht goedkeuren, waarna de Senaat beslist over de schuldvraag.

Het is de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat een president twee keer met zo’n afzettingsprocedure te maken krijgt.

Hoewel het presidentschap van Trump later deze maand eindigt, kan een veroordeling in de Senaat ook in de toekomst nog gevolgen hebben. Onduidelijk is echter of de impeachment van Trump doorgezet kan worden als hij geen president meer is. Grondwetexperts zijn hierover verdeeld.

Lees ook: Zo kan het Amerikaanse Congres ervoor zorgen dat Trump nooit meer president mag worden – er zijn nog veel obstakels

Ook binnen de Republikeinse Partij bestaat veel onvrede over Trump. Meerdere Republikeinen hebben al duidelijk gemaakt hun partijgenoot te zullen afvallen.

Senaatsleider Mitch McConnell zou afzetting zien zitten

Zelfs de machtige fractievoorzitter in de Senaat, Mitch McConnell, zou volgens bronnen van Amerikaanse media achter gesloten deuren hebben gezegd dat er waarschijnlijk grond is om Trump af te zetten.

McConnell zou er zelfs blij mee zijn dat de Democraten een afzettingsprocedure gaan opstarten, zeggen ingewijden. In de eerste impeachmentprocedure tegen Trump nam hij het nog voor de president op.

McConnell kan een belangrijke rol spelen in de komende procedure. Volgens Chuck Schumer, de fractieleider van de Democratische minderheid in de Senaat, is McConnells goedkeuring nodig om de Senaat bijeen te roepen om te stemmen over het afzetten van president Trump.

LEES OOK: Keert Trump terug in 2024, nu hij de verkiezingen van Biden verliest? Dit zeggen Republikeinen die de president van nabij kennen