• De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zegt dat FBI-agenten zijn huis in Palm Beach in de staat Florida zijn binnengevallen.
  • Volgens Trump is zijn landgoed Mar-a-Lago “belegerd, overvallen en bezet” en is onder meer zijn kluis doorzocht.
  • The New York Times en The Washington Post melden dat de FBI-agenten op zoek zijn naar vertrouwelijke overheidsdocumenten die Trump meegenomen zou hebben uit het Witte Huis.
  • Lees ook: Trump verzuimde 3 uur lang om in te grijpen om bestorming van Capitool te stoppen, volgens commissie

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump zegt dat FBI-agenten zijn huis in Palm Beach in de staat Florida zijn binnengevallen. “Mijn prachtige huis, Mar-a-Lago in Palm Beach, wordt op dit moment belegerd, overvallen en bezet door een grote groep FBI-agenten”, schrijft Trump in een verklaring die hij op zijn eigen sociale netwerk Truth Social plaatste. De FBI-agenten zouden ook zijn kluis hebben doorzocht.

Volgens CNN was Trump niet in Florida toen de inval plaatsvond.

“Nadat ik heb meegewerkt met de relevante overheidsorganisaties was deze onaangekondigde inval in mijn huis niet nodig of gepast”, aldus Trump. Hij beschuldigt de “de radicaal-linkse Democraten” ervan hem koste wat kost ervan te willen weerhouden zich te kandideren voor de presidentsverkiezingen van 2024. Ook zou de inval de Democraten volgens Trump moeten helpen bij de tussentijdse verkiezingen voor het Huis en de Senaat in november.

The New York Times citeert twee anonieme bronnen die zeggen dat de inval te maken heeft met materiaal dat Trump met hem mee zou hebben genomen naar Mar-a-Lago nadat hij uit het Witte Huis vertrok. Het zou gaan om vijftien dozen met onder meer vertrouwelijke documenten. Trump vertraagde maandenlang het teruggeven van de dozen aan het Nationaal Archief en deed dat pas toen er met actie werd gedreigd.

Volgens The New York Times stond Trump er tijdens zijn presidentschap om bekend officiële documenten die eigenlijk naar het overheidsarchief moesten te verscheuren.

Ook The Washington Post zegt op basis van een anonieme bron dat de inval om vertrouwelijke documenten zou gaan en zegt erbij dat er een gerechtelijk zoekbevel voor zou zijn afgegeven. Dat is volgens de krant "zeer ongebruikelijk" voor een voormalige president. De "hoogste niveaus" van het justitieministerie zouden volgens de krant betrokken moeten zijn geweest bij het verkrijgen van zo'n bevel, maar een woordvoerder van het ministerie wilde tegen de krant niet zeggen of justitieminister Merrick Garland hierin een rol heeft gespeeld.

Een van Trumps volwassen zoons, Eric Trump, bevestigde later op de dag tegen Fox News dat de inval inderdaad te maken had met dozen vol documenten die zijn vader vanuit het Witte Huis had meegenomen naar Florida.

Volgens CNN werden assistenten van Trump in Mar-a-Lago in april en mei ondervraagd door de FBI met betrekking tot de documenten.

LEES OOK: Melania Trump, de minst populaire First Lady ooit, zinspeelt op terugkeer naar Witte Huis: ‘Zeg nooit, nooit’