Dat Donald Trump van een potje golfen houdt, weten we wel. Hij mag graag opscheppen dat hij een handicap van 2.8 heeft – ongelooflijk laag voor een amateur van 70 jaar oud. Aan die claim wordt dan ook nog wel eens getwijfeld.

Maar ondanks zijn beloftes om al zijn tijd aan zijn presidentschap te besteden (“Kies voor mij, ik ga hard voor jullie werken, ik heb niet eens tijd meer om te golfen”), is Donald Trump nog altijd met enige regelmaat op de green te vinden.

Trumpgolfcount.com houdt bij hoe vaak Trump sinds zijn aantreden als president op een golfclub is geweest. Hij gaat dan niet per se altijd golfen – hij spreekt daar ook af met staatshoofden van andere landen of hij brengt er alleen de nacht door.

In totaal heeft Trump 41 keer een golfclub bezocht in de 27 weken dat hij president is. Hij was 19 keer ook daadwerkelijk op de golfbaan te vinden. En dat zijn prijzige uitstapjes.

Trump is bijvoorbeeld regelmatig op zijn buitenverblijf Mar-a-Lago te vinden: in totaal 25 dagen, verspreid over 7 reizen. Dat is een flinke trip vanaf Washington, en hij heeft daar bovendien nogal wat beveiliging bij nodig. Wat de precieze kosten zijn, is onbekend. Maar Washington Post maakte een schatting.

Het gebruik van Air Force One plus de beveiliging kost zo'n 514.000 dollar per uur, berekende de krant. Een vlucht van Washington naar Palm Beach - waar Mar-a-Lago ligt - is twee uur. Een retourtje kost kortom ruim 2 miljoen dollar. De belastingbetaler was dus een ruime 14 miljoen dollar kwijt aan de zeven tripjes van Trump naar Mar-a-Lago.

Ook was de president vijf keer op zijn golfclub in Bedminster, New Jersey te vinden. Die reisjes kosten naar schatting bij elkaar 2.570.000 dollar.

Overigens is Trump niet de enige president die graag golft. Barack Obama was met enige regelmaat op de golfbaan te vinden, en ook die reizen gingen flink in de papieren lopen. Een tripje in 2011 kostte bijvoorbeeld ruim 3 miljoen dollar. Destijds tot grote ergernis van Donald Trump, die vond dat Obama te vaak op de green te vinden was.

Maar volgens Trumpgolfcount.com overtreft Trump Obama ruimschoots wat dat betreft. In zijn eerste 27 weken als president speelde Obama maar 11 keer een potje golf - veel minder dan Trump (19) in dezelfde periode van zijn presidentschap.

LEES OOK: Geert Wilders is wereldwijd één van de weinige politici met een eigen cryptomunt – naast Trump en Poetin