Bitcoin, ethereum…Geertcoin! Pardon?

Digitale munten die via computernetwerken buiten overheden om worden beheerd, vormen een bont gezelschap. De meer dan 900 actief beheerde cryptomunten kunnen worden onderverdeeld in een select gezelschap van enkele ’topcoins’ (bitcoin, ethereum en ripple) en een hele reeks meer of minder serieuze navolgers.

Van tijd tot tijd worden ook gelegenheidsmunten gelanceerd. Zo kreeg Geert Wilders vlak voor de Nederlandse verkiezingen van 15 maart de eer toebedeeld van een eigen cryptomunt, de Geertcoin. Een mooie ironie natuurlijk, gelet op het pleidooi van de PVV-voorman om de euro vaarwel te zeggen en de gulden te herintroduceren.

Business Insider ging op de site coinmarketcap.com na hoe populair politici zijn als cryptomunt. Dat blijkt behoorlijk tegen te vallen. Naast Wilders zijn er momenteel maar twee politici met eigen digimunten die een zekere mate van levendigheid vertonen: de Amerikaanse president Donald Trump en de Russische president Vladimir Poetin.

Hieronder de stand van zaken rond de GeertCoin, de PutinCoin en de TrumpCoin in 3 grafieken.


Geertcoin

(klik voor uitvergroting)

Het gros van de handel in de Geertcoin vindt plaats op het platform 'Cryptopia'.

Op coinmarketdesk.com gaan de historische data terug tot 14 maart dit jaar, vlak voor de Nederlandse verkiezingen.

Het beeld van de grafiek hierboven is dat van een cryptomunt die af en toe een uitschieter kent en voor het overige een nogal kwijnend bestaan leidt. Met een recente marktwaarde van ongeveer 4.600 dollar is er een aanzienlijke afstand tussen de Geertcoin en de bitcoin (marktwaarde 42 miljard dollar).


Trumpcoin

(klik voor uitvergroting)

De Trumpcoin lijkt in een neerwaartse spiraal te zijn terechtgekomen. De grafiek toont de prestaties dit jaar. De periode rond de inauguratie van de Amerikaanse president, op 20 januari 2017, stuwde de Trumpcoin tot grote hoogte. Maar sindsdien gaat het gestaag bergafwaarts. Al is de Trumpcoin met een marktwaarde van 386 duizend dollar nog wel een paar maatjes groter dan de Geertcoin.


Putincoin

(klik voor uitvergroting)

Verreweg het meest robuust van de drie oogt de PutinCoin. Sinds juni is duidelijk sprake van een opgaande lijn en met een marktwaarde van 3,8 miljoen dollar legt de cryptomunt van de Russische president ongeveer 10 keer zo veel gewicht in de schaal als die van de Amerikaanse tegenhanger.

LEES OOK

Donald Trump dreigt een cruciale fout te maken bij zijn eerste ontmoeting met Poetin

en

De bitcoin zakt eerst weg maar stijgt dan naar $ 4.000