Een bizarre anekdote is voor president Donald Trump hét bewijs dat hij tijdens de presidentsverkiezingen de ‘popular vote’ verloor door stembusfraude.

The New York Times publiceerde verklaringen van drie stafleden van het Witte Huis. Volgens deze functionarissen vertelde Trump maandag tijdens een bespreking een verhaal dat hij op zijn beurt weer van golfkampioen Bernhard Langer had gehoord.

Volgens Trump wilde Langer op verkiezingsdag zijn stem in Florida uitbrengen, maar mocht hij dat niet doen terwijl twee anderen “die eruit zagen alsof ze niet zouden mogen stemmen” wel een zogeheten ‘provisional ballot’ in hun handen kregen. Dat is een voorlopige stem, bij twijfel of een kiezer wel mag stemmen (wegens vormfouten, een crimineel verleden, weigering om zich te identificeren, het uitbrengen van een dubbele stem).

Volgens The New York Times speculeerde Trump dat het tweetal dat wel mocht stemmen afkomstig was uit Latijns-Amerika.

Volgens Glenn Thrush van de Amerikaanse krant bleek uit een telefoongesprek met Langers dochter dat het verhaal helemaal niet klopte. Volgens de dochter ging het niet om Langer, die overigens de Duitse nationaliteit heeft en überhaupt niet in de VS mag stemmen, maar om een vriend van Langer.

"Hij is geen vriend van president Trump", zo zei de dochter over haar vader. "Ik zou niet weten waarom hij over hem zou willen praten."

Donald Trump

President Donald Trump tijdens een receptie in het Witte Huis op maandag. Foto: AP Photo/Susan Walsh

Klaarblijkelijk gebruikte Trump de anekdote om zijn onjuiste beweringen over stembusfraude nieuw leven in te blazen. Fraude die volgens hem door illegalen is gepleegd. Trumps beweringen zijn alom veroordeeld door zowel Republikeinse als Democratische congresleden, waaronder vooraanstaande figuren zoals Paul Ryan en Mitch McConnell. Zelfs Trumps eigen advocaten hebben gezegd dat er geen spoor van bewijs is voor de vermeende fraude.

De president blijft er echter heilig van overtuigd dat de miljoenen stemgerechtigden die niet op hem hebben gestemd, illegaal gestemd hebben.

Trump zei woensdag nog dat hij een onderzoek in wil laten stellen naar de verkiezingsfraude. Op dezelfde dag kondigde hij aan dat de bouw van de muur tussen de VS en Mexico van start gaat en dat de federale overheid de geldkraan dichtdraait voor steden die illegale immigranten gedogen.

De president kondigde ook aan dat hij mensen uit landen met een moslimmeerderheid zoals Syrië, Soedan, Somalië, Irak, Iran, Libië en Jemen, buiten de VS wil houden. Deze plannen leidden woensdagavond tot grote protesten.