Voormalig Amerikaans president Donald Trump is door de staat Georgia aangeklaagd wegens het aanzetten tot verkiezingsfraude in 2020. Trump wordt aangeklaagd wegens valsheid in geschrifte en afpersing.

Andere aanklachten zijn onder andere het afleggen van valse verklaringen, het maken en distribueren van valse documenten en obstructie.

In de aanklacht, die volgens CNN 98 pagina’s telt en 41 punten bevat, worden 18 anderen eveneens aangeklaagd, onder wie de juristen Rudy Giuliani en John Eastman en voormalig stafchef van het Witte Huis Mark Meadows.

Trump wordt aangeklaagd voor het overtreden van de Georgia RICO Act, een wet die inhoudt dat verdachten die zelfs indirect betrokken zijn bij afpersing toch vervolgd kunnen worden. De RICO act werd oorspronkelijk in het leven geroepen om de georganiseerde misdaad te bestrijden.

Drie assistenten van Trump worden aangeklaagd wegens vervalsing in de eerste graad.

"Trump en de andere beklaagden die zijn aangeklaagd, weigerden te accepteren dat Trump verloor, en zij sloten zich willens en wetens en opzettelijk aan bij een samenzwering om de uitkomst van de verkiezingen onrechtmatig te veranderen in het voordeel van Trump", stelt de aanklacht.

"Die samenzwering bevatte een gemeenschappelijk plan en doel om twee of meer afpersingsactiviteiten te plegen in Fulton County, Georgia, elders in de staat Georgia en in andere staten."

Openbaar aanklager Frani Willis wil de 19 aangeklaagden samen berechten.

De aanklacht is de uitkomst van een onderzoek van Openbaar aanklager Fani Willis, die twee jaar lang heeft onderzocht of oud-president Donald Trump en anderen de wet hebben overtreden door te proberen de verkiezingsuitslag van 2020 in de Amerikaanse staat Georgia te kantelen in het voordeel van de Republikeinen.

De zaak komt voort uit een telefoontje van 2 januari 2021 waarin Trump er bij de hoogste verkiezingsfunctionaris van Georgia op aandrong om genoeg stemmen te vinden om zijn nipte verlies in de staat ongedaan te maken. De verkiezingsfunctionaris weigerde dit te doen.

Aanklacht is 'gebrekkig en ongrondwettelijk', zeggen advocaten van Trump

De advocaten van de Amerikaanse oud-president Donald Trump noemen de aanklacht door de staat Georgia "gebrekkig en ongrondwettelijk".

Ze uiten ook kritiek op de gang van zaken in Georgia. De vermoedelijke aanklacht zou al zijn uitgelekt voordat getuigen een verklaring hadden afgelegd en juryleden klaar waren met overleggen. Dat is volgens de advocaten "shockerend en absurd".

Uren voordat de grand jury met het besluit om Trump aan te klagen naar buiten kwam, verscheen er een document op de website van de rechtbank waarin werd gesuggereerd dat de voormalig president al was aangeklaagd. Het document verdween snel en er is geen bewijs dat het proces van de grand jury erdoor werd aangetast of dat het lek opzettelijk was, schrijft de Amerikaanse zender ABC News.

LEES OOK: Donald Trump bezit voor zo’n half miljoen dollar aan crypto via een Ethereum-wallet: hij verdiende geld met verkoop van NFT-plaatjes