De dominante positie van de dollar als reservemunt van de wereld zal voorlopig standhouden, denken analisten van het Amerikaanse financiële adviesbureau Carson Group.

Hiermee gaan analisten van Carson in tegen geluiden dat de positie van de dollar onder druk staat. China en Rusland zoeken meer toenadering tot elkaar, mede door de oorlog in Oekraïne. Recente handelsovereenkomsten tussen China en Rusland en de toenemende spanning tussen deze twee landen en de Verenigde Staten voeden speculatie dat de Amerikaanse dollar het komende decennium zijn dominantie kwijt zal raken. 

“De intensivering van de geopolitieke strijd tussen Washington en Beijing zal ongetwijfeld ook voelbaar zijn in een wereldwijd bipolair valutaysteem”, zei topeconoom Nouriel Roubini eerder dit jaar.

Maar volgens macrostrateeg Sonu Varghese van de Carson Group loopt de dollar geen gevaar, zo blijkt uit een deze week verschenen rapport. “De Amerikaanse dollar zal zijn dominante positie niet snel verliezen, vooral omdat er geen goed alternatief is.”

Hieronder behandelen we drie belangrijke redenen die de Carson Group aanvoert voort de kracht van de dollar.

1) De wereld heeft vertrouwen in de VS en daarmee in de Amerikaanse dollar

"De Verenigde Staten heeft de grootste en meest liquide financiële markten ter wereld met dank aan de omvang van de Amerikaanse economie, open handel, kapitaalstromen met minder restricties dan in veel andere landen, een sterke rechtstaat en handhaving van eigendomsrechten", schrijft Varghese. "Terwijl de VS 25 procent van de wereldeconomie vormt, wordt zo'n 60 procent van de wereldwijde valutareserves in Amerikaanse dollars aangehouden."

Het huidige aandeel van 60 procent van de mondiale valutareserves voor de dollar ligt drie keer zo hoog als de 21 procent van de euro en is meer dan tien keer zoveel als de 6 procent van de yen en de 5 procent van het Britse pond.

2. De dollar is dominant in de internationale handel en financiële transacties

"De Amerikaanse dollar is het meest populaire ruilmiddel ter wereld wat betreft de handel, ook buiten Noord- en Zuid-Amerika. Behalve in Europa, waar de euro domineert, wordt meer dan 70 procent van de export afgerekend in dollars. Het is onwaarschijnlijk dat dat op korte termijn gaat veranderen, vooral omdat er zoveel landen en bedrijven bij betrokken zijn", schrijft Varghese.

"Die netwerkeffecten zijn buitengewoon lastig te veranderen", legt de strateeg van de Carson Group uit. "Het zal niet makkelijk zijn mensen wereldwijd te overtuigen de reserves die ze in dollars aanhouden om te zetten in een andere munt, nog los van de risico's die zo'n switch met zich meebrengt."

3. De VS zijn bereid grote handelstekorten aan te houden

Amerikanen kochten in 2022 voor 3.300 miljard dollar aan goederen uit het buitenland. "In een ideale wereld zullen buitenlanders die dollars gebruiken om in de VS gemaakte spullen te kopen, zodat de handelsbalans in evenwicht is", schetst Varghese. Maar dat is niet het geval.

Andere landen kochten in 2022 slechts voor 2.100 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Hiermee heeft de VS een groot handelstekort, ofwel het verschil tussen de waarde van de export en de import. Daar heeft het land echter geen problemen mee, zodat buitenlanders dollars die ze netto overhouden op een andere manier besteden. 

"Het buitenland koopt de meest veilige en liquide waardepapieren ter wereld: Amerikaanse staatsobligaties. Of men houdt dollars simpelweg cash aan. Geen enkel ander land, ook niet in de eurozone, is ook maar in de verste verte in staat of bereid een groot handelstekort te accepteren", geeft Varghese aan.

LEES OOK: Rusland is enorm afhankelijk geworden van de yuan en dreigt een vazalstaat van China te worden, volgens Amerikaanse denktank