Twee Russen die de gedeeltelijke militaire mobilisatie van president Vladimir Poetin probeerden te ontlopen, hebben een zeiltocht van honderden kilometers over de Beringstraat gemaakt naar een afgelegen eiland in Alaska. Dat blijkt uit diverse mediaberichten.

De twee Russen kwamen dinsdag met een kleine boot aan bij het stadje Gambell, meldde de plaatselijke krant KTUU woensdag. Lokale autoriteiten hebben vervolgens de kustwacht ingelicht. 

De Russen vertelden sommige inwoners dat ze uit Egvekinot kwamen, een afgelegen dorp in het oosten van Rusland op ongeveer 500 kilometer afstand, aldus het rapport. Andere dorpelingen zeiden dat de mannen hen vertelden dat ze op de vlucht waren voor het Russische leger.   

Gouverneur Mike Dunleavy van Alaska bevestigde de berichtgeving tijdens een persconferentie op woensdag en zei “ik heb begrepen dat ze nu in Anchorage zijn, waar ze worden geholpen door de federale autoriteiten”.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bevestigde dit donderdag tegenover Insider en zei: "De personen zijn naar Anchorage gebracht conform de procedure voor de immigatiewetgeving."

Gambell is een stad met ongeveer 500 inwoners op het noordwestelijke puntje van St. Lawrence Island, dat in het midden van de Beringstraat ligt. Gambell ligt op ongeveer 320 kilometer afstand van de stad Nome, op het vasteland van Alaska. 

Foto: Screenshot/Google Maps

"We verwachten geen voortdurende stroom van mensen - we hebben geen aanwijzingen dat dat gaat gebeuren", zei gouverneur Dunleavy.

Nadat de Russische president Poetin vorige maand de gedeeltelijke mobilisatie van reservisten afkondigde, hebben veel Russen geprobeerd te vluchten om niet naar Oekraïne te worden gestuurd.

Poetins aankondiging kwam na weken van militaire tegenslagen in Oekraïne. De Russische troepen in Oekraïne worden nog steeds geconfronteerd met tegenoffensieven van Oekraïense eenheden.

LEES OOK: Poetin gebruikt nucleaire dreigementen om westerse landen bang te maken, zodat ze inpikken van Oekraïens grondgebied accepteren, volgens Amerikaanse analisten