Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), verwacht dat Nederland zich met de juiste maatregelen snel kan herstellen na de coronacrisis. Het moet volgens Knot dan gaan om maatregelen die voorkomen dat er permanente economische schade optreedt.

De oorzaak van de problemen liggenbij het virus en niet bij de financiële sector zelf. Daarom voorziet de bankpresident dat er geen lang herstelproces nodig is. Dat was er wel na de financiële crisis van 2008.

Knot vergelijkt de situatie waarin Nederland nu verkeert met een winterslaap. Door de coronapandemie en de maatregelen om de verspreiding van het virus in te dammen, liggen grote delen van de economie tijdelijk plat. Het steunbeleid van de overheid is er op gericht om bedrijven door deze moeilijke tijd heen te helpen.

DNB is niet bezorgd om de banken

Hoe diep de recessie van de economie precies zal uitkomen, is volgens Knot nog niet te zeggen. Dat hangt volgens hem vooral af van de duur van de coronaproblemen. De DNB-preses acht het goed mogelijk dat de economische krimp in eerste instantie sterker zal zijn dan bij de financiële crisis.

Daarbij verwijst Knot ook naar de verschillende scenario’s die het Centraal Planbureau (CPB) eerder deze week schetste. In het donkerste scenario is er dit jaar een teruggang tot meer dan 7 procent, stelde die organisatie. Dan is het nog maar de vraag of in 2021 weer groei kan worden gerealiseerd.

DNB maakt zich geen zorgen over de situatie bij banken. Door hun hoge buffers zijn die volgens Knot in staat om klappen op te vangen. DNB kwam de bankensector ook al tegemoet. Nederlandse banken hoeven momenteel minder geld in kas te houden bij het verlenen van krediet. Hierdoor ontstaat bij de banken financiële ruimte die ze kunnen gebruiken om de kredietverlening aan de Nederlandse economie te ondersteunen.

Knot vindt het verder nog te vroeg voor een discussie over de gevolgen voor pensioenfondsen. Hun dekkingsgraden zijn flink gekelderd door flinke klappen op de aandelenmarkten. Of dat betekent dat er later massaal pensioenkortingen volgen, is volgens Knot niet te zeggen. Hij benadrukt dat dergelijke ingrepen altijd genomen moeten worden op basis van de financiële situatie aan het eind van een jaar. Zover is het nu nog niet. Volgens Knot zou er bijvoorbeeld in de tweede helft van het jaar nog een aanzienlijk herstel op de financiële markten kunnen plaatsvinden.

Knot is niet blij met uitspraken Lagarde

Knot stelde verder niet heel gelukkig met opmerkingen van Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB). Zij had het over het mogelijk laten vallen van limieten bij de bestrijding van de coronacrisis door de ECB. Volgens Knot zijn de grenzen van de steunmaatregelen voorlopig helemaal nog niet in zicht. En wanneer zo'n limiet wel overschreden dreigt te worden, zal dat volgens hem toch weer worden besproken.

De ECB, waar Knot ook een van de beleidsbepalers is, begon deze week met het grootschalig opkopen van obligaties en schatkistpapier. Via een nieuw steunprogramma zal er komende maanden zo'n 750 miljard euro in de economie van de eurozone worden gepompt. Anders dan bij eerdere ingrepen van de centrale bank is toegezegd dat de centrale bank bereid is om limieten voor de hoeveelheid staatsleningen die de ECB per lidstaat kan opkopen, te heroverwegen.

Dat de centrale bank zo hard ingrijpt, is volgens Knot echt uit nood geboren. Enkele weken geleden schreef hij nog dat er maar beperkt ruimte was om het monetaire beleid in de eurozone nog verder te verruimen.

LEES OOK: Wereldhandelsorganisatie waarschuwt voor meer banenverlies dan bij crisis in 2008