Mensen die gaan studeren, let op! Hier een advies van de rijkste man ter wereld.

Microsoft-oprichter Bill Gates gaf afgelopen maandag via Twitter advies aan aankomende studenten.

Als hij nu opnieuw kon kiezen, zou hij iets studeren met kunstmatige intelligentie, energie of biowetenschappen. “Dit zijn veelbelovende onderwerpen waarbij je een enorme impact kan maken”, aldus de miljardair.

Experts zijn het erover eens dat er op technologisch economisch vlak een hoop dingen gaan veranderen de komende twintig jaar. De manieren waarop bedrijven hun fabrieken, bouwplaatsen en winkels automatiseren zijn daar het bewijs van.

Het is zeer waarschijnlijk dat al deze systemen in de toekomst draaien op zonne- en windenergie. Gates verwacht dat er binnen vijftien jaar een “energy miracle” gaat plaatsvinden in de wereld.

De markt van biotechnologie groeit ontzettend hard. Er zijn steeds meer bedrijven die behandelingsprocessen ontwikkelen tegen bacteriën die antibiotica-resistent zijn.

Impact in armste regio's

De reden dat Gates deze drie studies adviseert heeft te maken met zijn eigen ervaringen. Als medevoorzitter van de Gates Foundation heeft hij met eigen ogen kunnen zien hoe belangrijk automatisering en alternatieve energiebronnen zijn om impact te maken in bijvoorbeeld de armste regio's in de wereld.

"Slimme mensen van achttien zouden mijn advies in het achterhoofd moeten houden", aldus Gates. "Jullie weten veel meer dan ik toen ik jullie leeftijd had. Jullie kunnen nu al de ongelijkheid in de wereld aanpakken, bij jou in de straat of over de hele wereld".