• Premier Rutte kondigde maandagavond een harde lockdown aan van minstens vijf weken.
  • Warenhuizen, bouwmarkten en tuincentra moeten tot in elk geval 19 januari dicht.
  • Supermarkten, slagers, bakkers, apotheken, drogisterijen en andere winkels voor eerste levensbehoeften blijven wel open.

Winkels die nodig zijn om in de eerste levensbehoeften te voorzien, blijven ook na de aangescherpte coronamaatregelen open. Levensmiddelenwinkels en apotheken bijvoorbeeld, maar ook de bakker, slager en de opticien mogen open blijven.

Warenhuizen, bouwmarkten en tuincentra moeten juist voor vijf weken dicht, kondigde premier Mark Rutte maandagavond aan tijdens een televisietoespraak vanuit het Torentje.

Hier volgt de lijst van winkels die open mogen blijven, zoals die maandagavond op de site van de Rijksoverheid is gepubliceerd:

– Winkels die gericht zijn op eerste levensbehoeften mogen open blijven, bijvoorbeeld supermarkten, apotheken en tankstations;

– Locaties voor zakelijke en financiële dienstverlening, warenmarkten voor levensmiddelen, drogisterijen, dierenspeciaalzaken, audiciens en opticiens, tankstations, winkels voor zorg- en welzijnshulpmiddelen;

– Locaties voor reparatie en onderhoud van consumentenartikelen en (motor)voertuigen, wasserijen en stomerijen;

- De afhaalfunctie bij doe-het-zelf-zaken (afhalen van bestellingen), winkels buiten voor kerstbomen en bloemenverkoop, groothandels (business to business), servicepunten voor het ontvangen en verzenden van brieven en postpakketten.

Bron: Rijksoverheid.nl
Bron: Rijksoverheid.nl

Supermarkten roepen op om niet te gaan hamsteren

De supermarktbranche roept op tijdens de lockdown niet te gaan hamsteren. "Doe boodschappen zoals je altijd doet in deze periode en koop alleen wat je nodig hebt", schrijft branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) in reactie op de aangekondigde lockdown.

In de supermarkten gelden ook de komende tijd de inmiddels gebruikelijke regels. Zo moeten klanten alleen komen, een mondkapje dragen en 1,5 meter afstand houden tot elkaar en het winkelpersoneel. Ook roepen de supermarkten klanten nog steeds op om waar mogelijk met pin te betalen.

Het CBL verwacht meer drukte dan normaal om deze tijd. December is volgens de branchevereniging "altijd een drukkere periode dan normaal". Dit jaar zullen echter "meer mensen de feestdagen thuis vieren".

LEES OOK: Premier Rutte kondigt harde lockdown aan van minstens vijf weken terwijl buiten het Torentje luidkeels gejoel klonk