De Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman toert door de Verenigde Staten en ontmoet een bups mensen die er nu toe doen – in de media, politiek en in het bedrijfsleven.

MbS, zoals de kroonprins bekend staat, trapte af met een ontmoeting met president Donald Trump, daarna volgde een hele rits politici in Washington, waaronder enkele invloedrijke leden van het Congres en een aantal kabinetsleden van de regering Trump.

De kroonprins beperkt zich echter niet alleen tot politici – volgens The Independent, die zich bassert op een uitgelekt reisschema, heeft de kroonrprins meetings met journalisten, mediatycoons, academici en een aantal belangrijke captains of industry.

Dit zijn een paar van de grootste namen die MbS ontmoet tijdens zijn charmeoffensief:


Donald Trump

Foto: President Donald Trump wijst naar een overzicht van mooie wapendeals die de VS en Saoedi-Arabië hebben gesloten. De kroonprins onmoette Trump in de Oval Office op 28 maart. Associated Press

Trump heeft MbS al enkele keren ontmoet, zowel in de VS als in Saoedie-Arabië. Trump profileert zich als een enthousiast supporter van de jonge kroonprins en z'n vader koning Salman.

De president toonde tijdens het bezoek van MbS verschillende overzichten met daarop wapens, voertuigen en materieel dat Saoedi-Arabië aanschafte. De deals vertegenwoordigen een waarde van tientallen miljarden dollars.


Oprah Winfrey

Foto: Oprah Winfrey. Paul Drinkwater/NBCUniversal via Getty Images

Nader Hashemi, directeur van het Centrum voor Midden-Oosten studies aan de universiteit van Denver ,verklaarde tegenover The Independent dat MbS' ontmoeting met Oprah mogelijk goede PR is voor zijn land.

"Saoedi-Arabië heeft altijd een pr-probleem in het Westen door zaken als vrouwenrechten en onthoofdingen", aldus Hashemi.

"Als je Oprah ontmoet dan vraag de goedkeuring van de publieke opinie, zelfs al je niet door haar wordt geïnterviewd. Via haar dring je de Amerikaanse huiskamer en cultuur binnen."


Jim Mattis

Foto: Defensieminister Jim Mattis verwelkomt de kroonprins op het Pentagon met een erewacht. Washington, 22 maart 2018. AP Photo/Cliff Owen

Toen hij nog gewoon generaal bij de Mariniers was, toonde minister van Defensie Jim Mattis zich een uitgesproken havik ten aanzien van Iran. En hoewel hij nu een pleitbezorger is van het intact laten van de nucleaire deal met Iran, heeft hij nog steeds grote reserves ten aanzien van Saoedi-Arabië's grootste rivaal in het Midden-Oosten.

MbS is niet alleen kroonprins, maar ook minister van Defensie van Saoedi-Arabië. De vrijandige relatie met Iran staat bij hem hoog op de agenda. Een gesprekje met Mattis zal dan ook weinig nieuwe inzichten opleveren.


Stephen Schwarzman

Foto: Alex Wong/Getty

Stephen Schwarzman voorzitter en CEO van The Blackstone Group, een grote private equity firma. Hij staat 117e op de Forbes' lijst van miljardairs en was voorzitter van Trumps Strategische Beleidsforum, voordat deze denktank in augustus 2017 werd opgeheven.

Blackstone onthulde in mei 2017 een infrastructuurfonds van 40 miljard dollar waarin Saoedi-Arabië 20 miljard in stopte. Het fonds zal voornamelijk in de Verenigde Staten investeren.

Schwarzman organiseerde een meet and greet in New York, waar MbS 40 Amerikaanse topexecutives de hand kon schudden.


John Kerry

John Kerry was minister van Buitenlandse Zaken onder Obama. Toen hij de scepter zwaaide op het State Department, was hij nauw betrokken bij besprekingen tussen de VS en Saoedi-Arabië met betrekking tot aartsvijand Iran en de oorlog in Jemen.

De kroonprins sprak Kerry donderdag tijdens een ontmoeting die als 'vriendelijk' wordt omschreven.


Henry Kissinger

Foto: Henry Kissinger met de Saoedische ambassadeur in de VS Khalid bin Salman, die toevallig ook de broer van de kroonprins is. Bron: de ambassade van Saoedi-Arabië.

Henry Kissinger is een van Amerika's langst zittende diplomaten.

De oud-minister van Buitenlandse Zaken en adviseur Nationale Veiligheid is bekend geworden om zijn rol in de afwikkeling van de Vietnamoorlog, zijn hulp bij het aanhalen van de banden met het China van Mao Zedong en  zijn pionierswerk in de detente, een periode in de Koude Oorlog waarin de relatie tussen het Westen en de Sovjet-Unie meer ontspannen was.

 


Antonio Guterres

Foto: De kroonprins overhandigt VN secretaris-generaal Antonio Guterres een cheque. REUTERS/Amir Levy

Antonio Guterres is secretaris-generaal van de VN. Deze club heeft Saoedi-Arabië er herhaaldelijk van beschuldigd niet genoeg te doen om burgerslachtoffers te voorkomen in de oorlog in Jemen, waar Saoedi-Arabië vecht tegen de door Iran gesteunde Houthi-rebellen.


Michael Bloomberg

Michael Bloomberg is de oprichter, eigenaar en CEO van Bloomberg LP, alsook de oud-burgemeester van New York.

Met een nettowaarde van iets meer dan 50 miljard dollar, is Bloomberg de op 7 na rijkste Amerikaan en de op 10 na rijkste wereldburger.

MbS en Bloomberg werden onlangs in een Starbucksfiliaal in New York gespot.


Thomas Friedman

Foto: Journalist Thomas Friedman als presentator tijdens het Clinton Global Initiative in New York. REUTERS/Lucas Jackson

Thomas Friedman is een vooraanstaand journalist die maar liefst driemaal de Pulitzer Prize in de wacht sleepte voor The New York Times.

Friedman beschreef de kroonprins  in de Times als "een jonge leider die economische en religieuze hervormingen doorvoert, die de taal van high tech spreekt en wiens grootste zonde is dat hij misschien te snel wil veranderen".

MbS en Friedman zullen naar verluidt samen dineren.


Bill Gates

Foto: De kroonprins met Bill Gates in Riaad in 2017. Bron: Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via Reuters

De op twee na rijkste man ter wereld Bill Gates ontmoette MbS in Riaad in november 2017 om te praten over "aspecten van samenwerking" en "gezamenlijke bilaterale ontwikkelingsprogramma's en projecten".


Lloyd Blankfein

Foto: REUTERS/Rebecca Cook

 

Lloyd Blankfein, beter bekend als CEO en bestuursvoorzitter van Goldman Sachs, twitterde onlangs dat hij de kroonprins in New York ontmoette.

Goldman Sachs kondigde onlangs aan dat het voor het eerst eigen kapitaal zou investeren in Saoedi-Arabië. Wassim Younan, CEO van Goldman Sachs Midden-Oosten en Noord-Afrika, zei Saoedi-Arabië te prefereren boven China wat het betreft "economische en sociale transformatie".


Masayoshi Son

Foto: Masayoshi Son en de kroonprins ondertekenen het Solar Energy Plan 2030. Bron:  @Spa_Eng/Twitter

Masayoshi Son is een Japanse zakenman én CEO van Softbank én voorzitter van Sprint and Arm Holdings.

Softbank kondigde  deze week de bouw aan van 's werelds grootste zonne-energiecentrale in Saoedi-Arabië. De 200 miljard dollar kostende centrale moet in 2030 200 gigawatts gaan leveren.


Madeleine Albright

Madeleine Albright was minister van Buitenlandse Zaken onder Bill Clinton, en de eerste vrouwelijke Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken.

Haar claim to fame: zij was het gezicht van het Amerikaanse beleid in de Joegoslavische burgeroorlog in de jaren '90. Ooit ontmoette ze de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong Il, vader van de huidige Noord-Koreaanse leider Kim Jong-Un.


Rupert Murdoch

Foto: Rupert Murdoch, voorzitter van Fox News Channel in 2017. Bron: Reuters

Rupert Murdoch is een in Australië geboren Amerikaanse media-tycoon en oprichter en CEO van News Corporation. Ook is hij voorzitter en CEO van 21st Century Fox.

Net als Thomas Friedman, zal Murdoch naar verluidt een etentje hebben met de kroonprins.

 

 


Tim Cook

Foto: Apple CEO Tim Cook. Bron: Mike Blake/Reuters

Apple-CEO Tim Cook staat aan het hoofd van 's werelds grootste informatietechnologiebedrijf, en 's werelds op-een-na grootste fabrikant van mobiele telefoons.

Naar verluidt onderhandelde Apple, samen met Amazon, in december met de Saoedische autoriteiten over een licentie om binnen Saoedi-Arabië kantoren op te zetten.

Het aantrekken van techbedrijven staat centraal in de economische hervormingen van de kroonprins.


Elon Musk

Foto: Mark Brake / Getty Images

Elon Musk, magnaat en CEO van bedrijven als Tesla, SpaceX en Neuralink. Ook hem zal de kroonprins de hand schudden.


Christine Lagarde

Foto: Christine Lagarde, IMF-directeur samen met de kroonprins, maart 2018. Bron: @Lagarde

Het wekt geen verbazing dat de kroonprins graag met Christine Lagarde spreekt - de economische transitie van Saoedi-Arabië heeft topprioriteit, het land wil minder afhankelijk worden van olie-exporten.


Peter Thiel

Foto: Neilson Barnard/Getty

Peter Thiel is een Amerikaanse zakenman die gespecialiseerd is in durfkapitaal en technologie. Hij is president van Clarium Capital, Palantir, Valar Ventures en Mithril Capital.

In oktober 2017 bracht Thiel, samen met captains of industry uit Wall Street en Silicon Valley, een bezoek aan Saoedi-Arabië voor een bijeenkomst die de New York Times omschreef als "Davos in de woestijn," een evenement dat de kroonprins organiseerde.