Ouder worden vinden we doorgaans maar niks. Maar uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het helemaal niet zo verschrikkelijk is. Er zijn talloze voorbeelden van mensen die pieken op latere leeftijd.

Tieners zijn misschien vitaal, maar ouderen zijn psychologisch meer stabiel. Natuurlijk gaat het hier om een gemiddelde, maar toch.

Hieronder een overzicht van leeftijden waarop je gemiddeld piekt op een bepaald vlak. Natuurlijk kan dat per persoon verschillen, maar afhankelijk van wat je belangrijk vindt, bieden geven piekleeftijden wel een indicatie. Dit kun je (misschien) verwachten in de toekomst:


Een tweede taal leren gaat het makkelijkste wanneer je 7 of 8 jaar bent.

Foto: Thomas Mukoya/Reuters

Taalkundigen en psychologen zijn het hier regelmatig over oneens, maar de meeste denken dat het makkelijker is om als kind een tweede taal te leren. In het bijzonder vóór de puberteit.


Je hersenen kunnen dingen het beste verwerken op je 18de.

Foto: Shutterstock

Een van de belangrijkste manieren waarop wetenschappers de verwerkingskracht van je hersenen meten is via een 'digit symbol coding test': ieder nummer staat voor een bepaald symbool. Vervolgens krijg je een rij cijfers om die om te zetten naar het correcte symbool.

Volgens dit onderzoek uit 2016 zijn 18-jarigen hier het beste in.


De vaardigheid om onbekende namen te onthouden piekt rond je 22ste.

Foto: Travis Wise/Flickr

We hebben het allemaal al eens meegemaakt: je hebt zojuist iemand voor het eerst ontmoet en zijn naam ging het ene oor in en het ander oor weer uit. Een studie uit 2010 stelt dat dit het minst snel gebeurt als mensen rond de 22 zijn.


Vrouwen zijn op hun 22ste het meest aantrekkelijk voor mannen.

Foto: Unsplash/Jens Johnsson

De mede-oprichter van online datingsite OKCupid schreef het boek Dataclysm. Daarin worden vragen over liefde, daten en relaties behandeld aan de hand van gegevens die de datingsite verzamelde.

Mannen vinden vrouwen van begin twintig het meest aantrekkelijk, blijkt uit de gegevens van OKCupid. Ook als mannen zelf ouder worden, blijven ze jonge twintigers interessant vinden. Vrouwen aan de andere kant, kiezen als twintiger liever voor een man die ietsje ouder is (ongeveer twee jaar) en als dertiger een man die iets jonger is.

Kleine disclaimer: de data van OKCupid's komt van de gebruikers van de site - mensen die een relatie willen -  en dat is natuurlijk niet representatief voor de rest van de bevolking.


Je bent het meest tevreden met je leven op je 23ste.

Foto: Eric Reed/Invision/AP

Uit een onderzoek onder 23.000 mensen in Duitsland bleek dat vooral 23-jarigen uitermate tevreden waren met hun leven.


Je bent het sterkst op je 25ste.

Foto: Carolyn Kaster/AP

Je spieren zijn het sterkst wanneer je 25 jaar oud bent. En gelukkig: zo'n 10 tot 15 jaar blijven ze ongeveer even sterk. Het grote voordeel is dat je hier invloed op kunt uitoefenen door middel van krachttraining.


De gemiddelde leeftijd voor huisje, boompje, beestje is 26.

Foto: Rasmus Zwickson/flickr

De 37 procent-regel van de statistiek stelt dat je op je 26ste genoeg mensen hebt ontmoet om een partner te vinden.

Volgens een andere recente studie scheiden koppels die elkaar hebben leren kennen tussen hun 28ste en 32ste, het minst snel.


Marathonlopers pieken als ze 28 zijn.

Foto: Sam McNeil/AP

Uit een analyse van vijftig jaar aan marathon-data blijkt dat 28 jaar de gemiddelde leeftijd is waarop mensen iets langer dan twee uur over een marathon doen.


Je botten zijn het sterkst rond je dertigste.

Foto: Kevin Lamarque/Reuters

Je botten zijn het sterkst wanneer je dertig bent.  Calcium en vitamine D helpen om je botten sterk te houden. Maar, hoe dan ook, je botten worden op den duur altijd zwakker.


Schakers pieken rond hun 31ste.

Foto: Anton Denisov/Reuters

Wetenschappers wilde weten of fysieke en cognitieve vaardigheden anders werken, als mensen ouder worden. Dus deden ze onderzoek naar schakers. Ze keken naar de scores van 96 kampioenen tijdens hun carrière. Wat bleek? Gemiddeld presteren topschakers het best rond hun 31ste.


Je onthoudt gezichten het best wanneer je 31 bent.

Foto: HBO and AP

Mensen kunnen gemiddeld het snelst een gezicht herkennen rond hun 31ste. Helaas vergeet je de naam die bij het gezicht hoort, al vanaf je 22ste steeds sneller.


Nobelprijswinnaars doen gemiddeld hun grootste ontdekking rond hun veertigste.

Foto: AP Photo

Volgens een onderzoek van National Bureau of Economic Research wordt Nobelprijswinnend onderzoek meestal gedaan wanneer iemand 40 jaar oud is. De meeste topwetenschappers doen opvallend goed werk op middelbare leeftijd.


Het salaris van de vrouw piekt op haar veertigste, bij mannen is dat rond hun 48ste.

Foto: Steven Depolo/flickr

Natuurlijk, hopelijk blijft je salaris meegroeien met de inflatie, maar kun je ook écht meer besteden als je ouder wordt?

Volgens onderzoek van Payscale verdienen vrouwen het meest wanneer ze 39 zijn. Dat komt deels doordat het salaris van de vrouw minder snel groeit vanaf haar dertigste. Het salaris van de man piekt rond de 48/49 jaar.


Je begrijpt de emoties van andere mensen het best rond je veertigste/vijftigste.

Foto: Jacquelyn Martin/AP

Wetenschappers lieten aan 10.000 mensen foto's zien van ogen en vroeg vervolgens om de emotie van die persoon te omschrijven. Ze kwamen erachter dat mensen die rond de veertig, vijftig waren emoties het best konden inschatten.


Je rekenkundige vaardigheden pieken op je vijftigste.

Foto:  Krishnendu Halder/Reuters

Natuurlijk moest je op de basisschool de tafeltjes leren, toch blijkt dat je als vijftiger de meeste kans maakt op het goed beantwoorden van rekensommen.


Ook op je 69ste ben je onwijs tevreden met je leven.

Foto: Charles Sykes/AP

De Duitse studie gaf misschien aan dat je op je 23ste het meest tevreden bent met je leven... Maar na een dip op middelbare leeftijd ben je rond je 69ste weer erg tevreden.


Je woordenschat is het grootst in je laatste jaren als zestiger, begin zeventiger.

Foto: Richard Drew/AP

Het blijkt dat de score van mensen op woordenschattoetsen blijft stijgen met de leeftijd. En het fijne is: je hoeft er echt niet de hele dag een woordenboek voor te lezen.


Mannen en vrouwen denken het positiefst over hun lichaam na hun zeventigste.

Foto: Jordan Strauss/Invision/AP

In een Gallup-onderzoek gaf tweederde van de Amerikaanse 65-plussers aan tevreden te zijn met hun uiterlijk. Mannen zijn het meest tevreden begint tachtig.


Mensen worden wijzer wanneer ze ouder worden.

Foto: Alessandra Tarantino/AP

Een team van psychologen vroeg een aantal mensen om te lezen over een conflict en daar vragen over te beantwoorden. De wetenschappers onderzochten de reacties. Kon de deelnemers zich inleven in anderen? Waren ze flexibel? Keken ze naar de verschillende opties? Zochten ze een compromis?

De oudste groep die de psychologen bestudeerden - de mensen tussen de zestig en negentig jaar - scoorde beter dan alle andere leeftijden.


Het psychologische welzijn piekt rond de 82 jaar.

Foto: Rebecca Blackwell/AP

In een studie gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Science vroegen wetenschappers aan proefpersonen om te kijken naar een ladder met tien treden. Bovenaan stond het allerbeste leven en onderaan het slechtst mogelijke leven.

De oudste groep - 82 tot en met 85-jarigen - gaf het hoogste cijfer. Gemiddeld een zeven.


Mensen maken de grootste beslissingen van hun leven wanneer hun leeftijd eindigt met een 9.

Foto: Zach Dischner/Flickr

De tijd dat je verjaardag eraan komt, is altijd een interessant moment. Wetenschappers onderzochten mensen die 29, 39, 49 en 59 waren en kwamen erachter dat zij sneller een beslissing nemen die een grote verandering inluidt. Ten goede of juist niet.

LEES OOK: Van Armin van Buuren tot Geert Wilders: dit deden 6 succesvolle Nederlanders op hun 25ste