• In de meeste regio’s in Nederland is de economische groei in 2023 gedaald.
  • In sommige regio’s, zoals Groningen, was er zelfs sprake van economische krimp.
  • In regio Haarlemmermeer, waar Schiphol ligt, was juist sprake van sterke groei.
  • Lees ook: Schiphol maakt weer winst dankzij exploitatie vastgoed

De Nederlandse economie is vorig jaar amper gegroeid, met een zeer bescheiden plus van 0,1 procent. Maar hoe zit dat op regionaal niveau? Waar trok de economie weer aan en waar ging het minder? Daar blijken grote verschillen te zijn, zo valt op te maken uit een analyse van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de regionale economische ontwikkeling over 2023.

In het gros van de regio’s lag de groei tussen de 0 en 1 procent, flink lager dan een jaar eerder, toen in bijna alle provincies nog sprake was van een groei van 3 procent of meer.

Als je op provinciaal niveau kijkt, dan daalde met name in Groningen de groei, wat kwam doordat de gaswinning in dat gebied flink werd afgebouwd. Dat de economie van provincie Groningen sterk afhangt van delfstoffenwinning blijkt uit de cijfers: als je de gaswinning niet meerekent, had Groningen afgelopen jaar een groei van 0,7 procent genoteerd.

Naast Groningen – waar de economie 9 procent kromp – was er sprake van economische krimp in de provincies Drenthe, Limburg en Zeeland. Ook Drenthe noteerde een krimp van 0,2 procent, door de stop in gaswinning.

De twee provincies met de hoogste economische groei in 2023 waren Noord-Holland en Noord-Brabant, met een groei van respectievelijk 1,2 en 1,1 procent.

Economische groei per regio: minder gas in Groningen, meer vluchten op Schiphol

Als je op een wat gedetailleerder regionaal niveau kijkt, blijkt dat de economische ontwikkeling op provinciaal niveau vaak sterk samenhangt met economische clusters die in een bepaalde provincie zitten.

Zo was het gebied met de grootste economische groei afgelopen jaar de regio Haarlemmermeer, waar Schiphol zit. De nationale luchthaven profiteerde in 2023 van forse groei van het aantal reizigers.

De groei in Noord-Brabant kwam vooral door de machine-industrie in Zuidoost-Noord-Brabant, in dat gebied groeide de economie met 3,2 procent. Doordat deze industrie minder energie-intensief is, hadden de hoge energieprijzen daar minder impact dan in regio’s met meer chemische en metaalindustrie.

De energie-intensieve industrie in de regio Zeeuws-Vlaanderen ging juist gebukt ging onder gestegen energieprijzen. De regio’s Delfzijl, IJmond en Zuid-Limburg hadden last van dezelfde problemen.

In de tabel hieronder kun je per regio de economische groei bekijken door op de tabbladen te klikken of met de zoekfunctie jouw regio in te tikken.

LEES OOK: Eenmalige miljardeninvestering in ecosysteem rond ASML nodig om techparel te houden, volgens burgemeester Jeroen Dijsselbloem van Eindhoven.