Vliegen verliest meer en meer de glamour die het ooit had. Met de schreeuwend gele bagagekasten van Ryanair is het lastig om je vertroeteld te voelen.

Aan de andere zijde van het spectrum groeit de extravagantie eveneens.

Een select aantal luchtvaartmaatschappijen heeft bars geïnstalleerd in hun toestellen. Alleen voor de allerrijkste passagiers uiteraard, in de eerste klas. Champagne op 12 kilometer hoogte – geen probleem!

Gilbert Ott, een reisexpert uit New York heeft ze allemaal geprobeerd. Hij schrijft over zijn ervaringen op God Save The Points.

Er zijn slechts zes maatschappijen die een bar in een van hun vliegtuigen hebben gebouwd – en dan ook nog lang niet alle toestellen. De Arabische vliegbedrijven zoals Etihad, Qatar Airways en Emirates Airlines zijn de voor de hand liggende kandidaten, maar ook Korean Air, Virgin Australia en Virgin Atlantic bieden een café in de hemel. De laatste heeft zelfs een bar in élke kist.

Maar hoe zien ze eruit en welke is de beste? Ott zet ze voor ons op een rij.


6. Virgin Australia — De 'full-service' bar aan boord van de Boeing 777 heeft een soort hotellobby-achtige sfeer.

Ruim is de bar overigens niet: er is plek voor vier passagiers aan de bar en twee mensen kunnen in een aanpalende ruimte zitten met hun drankje, schrijft Ott op zijn blog. "Het is bij lange na niet de grootste, maar als je op een 13 uur durende vlucht tussen Australië en de VS zit, is het echt heerlijk!"


5. Virgin Atlantic — Het Atlantische broertje van de nummer 6 legt de nadruk op cocktails.

Virgin Atlantic is de enige airline die álle toestellen heeft uitgerust met een bar. Het bedrijf heeft 38 vliegtuigen, waaronder de grotere Airbus-families zoals de A340 en A330, maar vooral Boeing 787 Dreamliners.

Ott had erg veel geluk. Hij vloog met Virgin Atlantic van Londen Heathrow naar New York-JKF op een oudjaarsavond. "We stegen op rond 21.30 uur en drie uur later, toen ik aan de bar zat, begon de gezagvoerder via de intercom met aftellen samen met een stewardess. Iedereen schonk champagne in en appelsap voor de bemanning en we hadden een nieuwjaarstoast aan boord van het vliegtuig. En dat gebeurde zo nog vijf keer, toen we de tijdzones op weg naar New York overschreden."


4. Korean Air — Aan boord van de enorme A380-toestellen heeft Korean Air met de 'Celestial Bar' volgens Ott 'een futuristische hotspot' gecreëerd.

Over Korean Air schrijft Ott: "Mensen relaxen met een glas Absolut-wodka en maken hun eigen cocktails in deze lounge." Het Zweedse wodkamerk heeft een deal gesloten met de airline. "Het is een futuristische hotspot in de lucht, en er is vaak behoorlijk wat ruimte."


3. Etihad — Bij de carrier uit Abu Dhabi heet de luxe bar 'The Lobby'.

Etihad staat niet bekend om de spartaanse condities - ongeacht welke klasse je vliegt. Sommige A380's van de maatschappij hebben een wellness-centrum en een van de grootste appartementen in de lucht. In die zin is het dus niet gek dat Etihad ook een van de strakste bars heeft, genaamd The Lobby.

Inderdaad, het zou ook best de ingang kunnen zijn van een zeer luxe hotel in de beste buurt van, pak 'm beet, Singapore. Leren banken, een grote tv en stopcontacten om je telefoon op te laden. "Etihad biedt de meest unieke bar in de lucht, een soort ronde tafel waar je kunt socialisen met andere gasten", aldus Ott.


2. Emirates Airlines — Wellicht iets klassieker, maar niet minder chique.

Misschien is er in de A380-bar van Emirates niet zoveel ruimte als bij de buren van Etihad, maar de aimabele sfeer en chique lay-out maken veel goed, vindt Ott. "Als je first class vliegt, zorgen ze voor gepersonaliseerde drank. Het was echt stoer om aan de bar te hangen met een fles Dom Perignon die mijn naam droeg. Epische ervaring!"

De bars krijgen een facelift en moeten vanaf juli 2017 een strakker design hebben, met ivoren tinten en bronzen en houten accenten. Ook zal het een meer open gebied worden om elkaar te ontmoeten.


1. Qatar Airways — De grootste lounge en de beste hapje, meer heeft Ott niet nodig om deze maatschappij bovenaan te plaatsen.

De grootste en meest uitgebreide bar aan boord van een vliegtuig is die bij Qatar Airways en hun vloot van A380's. Deze hebben het breedste aanbod, volgens Ott.

"Qatar heeft absoluut de beste canapés. Gerookte zalm, mini-desserts, alle fancy zaken waar je voor betaalt in een echte cocktailbar. Het is ook echt een sociale ruimte en een perfecte reden om de benen te strekken terwijl je geniet van een drankje."

De kuipstoelen aan de bar hebben veiligheidsriemen en reizigers uit zowel de first als business class kunnen er terecht. "Alle bars in vliegtuigen zijn waanzinnig, maar ik denk dat niemand ook maar in de buurt komt van Qatar Airways."


LEES OOK: 5 vliegmaatschappijen met de lekkerste maaltijden