De onderhandelingen zijn eindelijk begonnen.

Een jaar na het Brexit-referendum zijn de teams van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk klaar om dit moeilijke gesprek te voeren.

De uitkomst van de twee jaar durende gesprekken zal bepalend zijn voor de toekomstige relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. En daarmee zijn de teamleden dus bepalend voor de toekomst van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk.

De kans is groot dat de onderhandelaars grote onbekenden zijn. Wie zijn deze grijze ambtenaren en politici die over deze gigantische beslissingen gaan?

Dit zijn de belangrijkste namen:


Team EU

Michel Barnier

Monsieur Brexit. Is als voormalig minister van Buitenlandse Zaken van Frankrijk en meervoudig eurocommissaris een doorgewinterd politicus die Brussel als zijn broekzak kent. Barnier is het kopstuk van het onderhandelingsteam namens de Europese Unie en is zeer machtig, maar heeft zich wel te houden aan de afspraken die zijn gemaakt tussen de 27 resterende EU-leiders.

Martin Selmayr

Als kabinetschef van Jean-Claude Juncker de dagelijkse leiding over de Europese Commissie, en is daarmee een van de machtigste personen binnen de Europese Unie. Is volgens sommigen de man achter de Brexit-rekening van 50 miljard euro.

Sabine Weyand

De op één na belangrijkste onderhandelaar na Barnier. Weyand werkt al jaren in de absolute top van de Europese Commissie, en heeft zich onder meer actief beziggehouden met internationale onderhandelingen over het klimaat en grote handelsverdragen zoals TTIP en CETA. Met complexe, ellenlange onderhandelingen zal ze dus weinig problemen hebben.

Stéphanie Riso

Hoofdadviseur van Michel Barnier en verantwoordelijk voor de strategie, coördinatie en communicatie van het onderhandelingsteam. Stond jarenlang aan het hoofd van het meerjarig financieel kader, de financiële planning van de EU. Macro-econoom, gespecialiseerd in fiscaal en monetair beleid.

Didier Seeuws

Staat aan het hoofd van de Artikel 50-taskforce van de Europese Raad, wat betekent dat hij aan tafel zit namens alle Europese regeringsleiders. Zal veel heen en weer vliegen tussen de Europese hoofdsteden om alle landen op één lijn te houden. Was de woordvoerder van Guy Verhofstadt toen hij premier van België was.

Guy Verhofstadt

Voormalig premier van België, fervent EU-federalist, leider van de Europese liberalen en Brexit-bulldog namens het Europees Parlement. Verhofstadt zal niet aan de onderhandelingstafel zitten, maar is desondanks van belang omdat de uiteindelijke Brexit-deal door het EP goedgekeurd moet worden.


Team VK

David Davis

David Davis

Mister Brexit. Legde het ooit af tegen David Cameron in de race om het leiderschap van de Conservatives, maar trad later alsnog toe als ‘Brexit-minister’ in de regering van Theresa May. Fanatiek Brexit-voorstander en gewaardeerd door May.

Tim Barrow

Tim Barrow is de permanente vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie, wat betekent dat hij dagelijks in contact staat met de EU om ervoor te zorgen dat de Britse belangen worden behartigd. De man die de officiële scheidingspapieren afleverde bij de Europese Unie.

Oliver Robbins

Theresa Mays EU-adviseur en hoogste ambtenaar in David Davis’ Brexit-departement. Volgens sommigen 'de echte Mister Brexit'. Werd na de uitslag van het Brexit-referendum door David Cameron aangesteld en heeft zijn positie sindsdien behouden. Werkt al als topambtenaar sinds Tony Blair.

Philip Rycroft

De rechterhand van Oliver Robbins en verantwoordelijk voor het algemene beleid van het onderhandelingsteam. Is ook verantwoordelijk voor het doorspitten van elk Brexit-besluit op de effecten voor Schotland, Wales en Noord-Ierland (om de boel bij elkaar te houden).