Meer dan 425 miljard dollar aan vermogen  hebben ze, de acht rijkste mensen op aarde. Velen kennen de nummer één, Bill Gates, oprichter van Microsoft. Maar wie zijn de andere zeven?

De acht rijkste mensen op aarde bezitten evenveel vermogen als de 3,6 miljard armste mensen, stelde ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een rapport dat maandag verscheen.

Volgens het onderzoek, dat aan de vooravond van de jaarlijkse bijeenkomst van het World Economic Forum in Davos is gepubliceerd, is de kloof tussen arm en rijk veel groter dan al werd gedacht. Nieuwe en betere gegevens over de verdeling van de rijkdom in de wereld wijzen volgens Oxfam Novib uit dat de armste helft van de wereldbevolking minder vermogen heeft dan eerder werd aangenomen.

“Ons rapport toont opnieuw aan dat de extreme ongelijkheid wereldwijd nog steeds toeneemt. Het is een schande dat een handjevol mensen over zoveel vermogen kan beschikken terwijl een op de tien mensen moet rondkomen met minder dan twee dollar per dag”, zegt algemeen directeur Farah Karimi.

Kloof tussen rijk en arm

De cijfers van Oxfam Novib over Nederland laten een zelfde beeld zien. De rijkste 1 procent van Nederland bezit bijna een kwart van het Nederlandse vermogen. De negen Nederlandse miljardairs zijn samen goed voor een vermogen van 28 miljard dollar in 2016. Zie hier de rijkenlijst van zakenblad Quote voor de top vijf in Nederland.

De acht rijkste mensen ter wereld hadden gezamenlijk zo'n 426 miljard dollar in 2016, volgens Oxfam Novib.

Maar op dagbasis kan dit bedrag op dagbasis flink fluctueren. Zo is het actuele vermogen, per 16 januari 2017, volgens de Miljardairs Index van Bloomberg inmiddels ruim 500 miljard dollar.

Hier volgt de lijst met de acht rijksten der aarde, op basis van de data van Bloomberg.


1. Bill Gates (92 miljard dollar)

Bill Gates gelooft dat ook de welvaart van de armste landen met een beetje hulp de komende decennia flink kan verbeteren. In een brief die hij dinsdag op de website van de Bill & Melinda Gates Foundation heeft geplaatst, zegt Gates dat de meeste landen tegen 2035 een hoger gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking zullen hebben dan China nu. Microsoft-oprichter Bill Gates, de rijkste man ter wereld, schat dat in 2035 geen enkele natie zo arm zal zijn als een van de 35 landen die nu door de Wereldbank als de landen met de laagste inkomens zijn ingeschaald. Daarbij houdt hij rekening met de inflatie.

De oprichter van Microsoft staat al jaren in de top van de lijst met rijkste personen ter wereld. Met een geschat vermogen van 92 miljard dollar houdt de 61-jarige Gates de nummer 2 Warren Buffet ruim achter zich.


2. Warren Buffett (72,9 miljard dollar)

Warren Buffett veilt ieder jaar een lunch met de superinvesteerder voor het goede doel. Dit jaar werd er bijna 3,5 miljoen dollar voor betaald. Het menu: vermoedelijk een stevige biefstuk.

In de 86 jaar dat Warren Buffett leeft, vergaarde de Amerikaan een aardig fortuin. De eigenaar van investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway heeft aandelen in onder meer Coca-Cola, MidAmerican Energy, creditcardmaatschappij American Express en de bank Wells Fargo.


3. Amancio Ortega (72 miljard dollar)

Amancio Ortega Gaona, oprichter van kledingconcern Inditex, was vrijdag even de rijkste man ter wereld. Volgens het Amerikaanse zakenblad Forbes ging de Spaanse multimiljardair korte tijd Microsoft-oprichter Bill Gates voorbij op het lijstje van superrijken.

De strijd om de tweede plek is een close finish tussen Warren Buffet en de rijkste Europeaan, Amancio Ortega. De Spanjaard is eigenaar van Inditex, het moederbedrijf van Zara. Ortega komt 900 miljoen dollar te kort om Buffet van de tweede plek te stoten.


4. Jeff Bezos (71 miljard dollar)

Met een plus van bijna 2 procent haalde online retailer Amazon.com donderdag een nieuwe mijlpaal. Voor het eerst sloot het aandeel boven de 800 dollar.

Slechts een miljard achter Ortega vinden we Jeff Bezos, met een volgens Bloomberg geschat vermogen van 71 miljard dollar. Amazon, waar Bezos eigenaar van is, zette in 2015 een slordige 107 miljard dollar om.


5. Mark Zuckerberg (55,6 miljard dollar)

Zuckerberg, Facebook, vrienden

Mark Zuckerberg is de mede-oprichter en huidig CEO van Facebook. Het grootste sociale mediaplatform heeft maandelijks meer dan 1,7 miljard gebruikers en behaalde in 2015 een omzet van 18 miljard dollar.


6. Carlos Slim (49 miljard dollar)

De Mexicaan Carlos Slim was ooit de rijkste man op aarde, maar verloor in korte tijd zo'n 27 miljard dollar. Daarom vinden we de zakenman nu terug op plek zes. Slim kennen we in Nederland omdat hij enkele jaren terug tevergeefse pogingen deed KPN in te lijven. Slim werd rijk door zijn telecomimperium in Latijns-Amerika.


7. en 8. David en Charles Koch (46,1 miljard dollar per persoon)

AP Photo/FIle David Koch.

De gebroeders Koch sluiten de top 8 af met een ex aequo op de zevende en achtste plaats. De eigenaren van Koch Industries, een oliemaatschappij in de Verenigde Staten, bezitten elk een geschat vermogen van 46,1 miljard dollar.


LEES OOK: De 25 meest vervuilde, asociale en dictatoriale landen ter wereld