Ooit was hij de rijkste man ter wereld en ooit wilde hij onze eigen KPN inlijven in zijn telefoonimperium. Maar Mexicaan Carlos Slim heeft in een jaar tijd 27 miljard dollar verloren.

Forbes maakt elk jaar weer een nieuwe lijst van de allerrijksten. De Mexicaanse telecomtycoon Carlos Slim is op die lijst de pijnlijkste daler. Was hij vorig jaar nog nummer 2, nu is Slim (76) gezakt naar de vierde plek. Hij moet Bill Gates, Inditex-eigenaar Amancio Ortega en Warren Buffet voor zich dulden.

Slim, erevoorzitter van América Movíl (AMX) zit nog steeds op een riant fortuin van 50 miljard dollar (46 miljard euro), als we Forbes mogen geloven. Sinds de lijst samengesteld is, is zijn vermogen trouwens alweer met 6 miljard dollar toegenomen.

Voor Slim zat het tegen omdat meerdere zaken hem niet zo gezind waren. Ten eerste daalde de waarde van de Mexicaanse peso aanzienlijk. Zijn belimperium liep ook een deuk op omdat de economische groei en daarmee koopkracht in Brazilië daalde.

Mexico opent telefoniemarkt

Maar de hardste klap kreeg Slim in eigen land. América Movíl opereert weliswaar in bijna heel Zuid-Amerika, maar Mexico blijft het grootste deel van de omzet vertegenwoordigen, namelijk zo rond de 40 procent. Slim levert er 70 procent van de mobiele telefonie en 80 procent van van de vaste lijnen.

Terwijl Carlos Slim in het voorbije jaar 27 miljard dollar zag verdampen, werden de telefonieabonnementen voor Mexicaanse consumenten maar liefst 17 procent goedkoper volgens het Mexicaanse bureau voor de statistiek.

Want de markt is juist vorig jaar opengebroken door de Mexicaanse overheid. Binnenlandse roaming is sinds 2015 verboden en concurrenten mogen nu gratis verbinden met een nummer van AMX. Dat heeft de marges over de hele linie weer onder druk gezet, beschreef Bloomberg vorig jaar al. De CEO Daniel Hajj liet het persbureau verrassend genoeg weten dat AMX 'geïnteresseerd is in divesteren en marktaandeel te verminderen'.

Eén aandeel dat al ruim een half jaar in de etalage staat is de het belang van 21 procent dat América Movíl in KPN heeft. Dat eigendom is een karkas van de poging die Slim in 2013 deed om heel KPN over te nemen. Die poging mislukte jammerlijk.

De eerste Nederlander op de lijst van Forbes is overigens Charlene de Carvalho-Heineken. Ze staat met 12 miljard dollar op de 76e plaats.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl