Als je een baan ambieert in de Londense City of bij een prestigieuze Wall Street-firma zul je van goeden huize moeten komen. Een aansprekend diploma komt dan goed van pas.

QS, een bedrijf dat in de onderwijswereld actief is met beurzen en digitale gidsen, maakt jaarlijks een ranglijst van de beste universiteiten per onderwerp en regio. Woensdag publiceerde QS het overzicht van 2016. De keuze laat zich raden, maar de volgorde zal voor sommigen toch als een verrassing komen.

De ranking is gebaseerd op een aantal aspecten. Ten eerste de reputatie die elke instelling geniet onder academici en werkgevers, ten tweede het aantal citaten dat een gepubliceerde scriptie scoort in een bepaalde discipline.

In dit geval keken we naar Business & Management. Dat is een behoorlijk breed begrip waaronder accounting, bedrijfskunde, financiën en ondernemerschap kunnen vallen.


19: Columbia University, New York (VS) — Columbia blijft klimmen op de ranglijst van QS en stijgt drie plaatsen.

Foto: Momos/Wikimedia Commons

17: University of Chicago, Chicago (VS) — Beroemde alumni zoals Oracle-oprichter Larry Ellison studeerden aan deze kundige instelling.

Foto: The University of Chicago/Facebook

17: New York University, New York (VS) — Maar Chicago moet wel NYU naast zich dulden. Dat maakt New York University de beste plaats in The Big Apple om business management te studeren.

Afstuderende studenten van New York University vullen het Yankee Stadium voor hun diploma-uitreiking. Foto: Mario Tama / Getty Images

16: University of California, Los Angeles (VS) — Vijf plekken won de Californische school tussen 2015 en 2016. Ook dit jaar gaat UCLA ook weer een plekje omhoog.

Foto: Getty Images

15: Nationale Universiteit, Singapore — Afgezien van westerse universiteiten met dependances is de Nationale Universiteit van stadstaat Singapore de beste school in Azië. QS weet te melden dat de reputatie onder werkgevers torenhoog is.

Foto: tatsmis / Shutterstock

14: Northwestern University, Evanston (VS) — Deze universiteit ligt niet ver van de concurrenten in Chicago en schiet maar liefst acht plaatsen omhoog. De oprichters van adviesbureau Booz Allen Hamilton zaten hier in de collegebanken.

Foto: Via Flickr

13: Copenhagen Business School, Kopenhagen (Denemarken) — De vermaarde Deense school voor business en management blijft stabiel bij QS.

Foto: Roman Babakin/Shutterstock

12: HEC Paris, Parijs (Frankrijk) — HEC heeft zich toegelegd op management en aanverwante vakken. Dat betaalt zich uit en de Parijse school klimt twee plekken ten opzichte van 2016.

Foto: Jesus/CC 4.0

11: Universita Commerciale Luigi Bocconi, Milaan (Italië) — Deze Italiaanse universiteit hield tot vorig jaar de Europese eer in de top 10 hoog, maar is nu gezakt.

Foto: REUTERS/Alessandro Garofalo

10: University of California, Berkeley (VS) — De tweede vestiging van de Californische universiteit in deze ranglijst is de op één na beste school aan de Amerikaanse westkust.

Foto: Via Flickr

9: London School of Economics and Political Science, Londen (Verenigd Koninkrijk) — LSE is wellicht bekender voor de beroemde politici en economen die er afstudeerden (27 procent van de Nobelprijswinnaars is er alumnus of (oud-)medewerker), maar de zakenafdeling is ook erg sterk.

Foto: John Pickton/Wikimedia Commons

8: University of Cambridge (Verenigd Koninkrijk) — Zouden ze er in Cambridge om geven dat QS ze een plekje doet zakken in deze ranglijst? Hoe dan ook is deze beroemde Britse school in alle toplijsten te vinden.

Foto: Wikipedia / CC 3.0

7: University of Oxford (Verenigd Koninkrijk) — Oxford is niet een school die enorm beroemd is om de businesstak. Geschiedenis, archeologie en talen staan hier hoger aangeschreven. Maar een zevende plek is niets om je voor te schamen.

Foto: Said Business School

6. Stanford University, Stanford (VS) — Drie vermeldingen voor de staat Californië op deze lijst - dat doen de meeste onafhankelijke landen hen niet na. Stanford zakt wel twee plekjes.

Foto: Melia Robinson

5. University of Pennsylvania, Philadelphia (VS) — 'Penn' is misschien niet de meest prestigieuze Amerikaanse universiteit, maar hij behoort wel tot de zogenoemde Ivy League. Warren Buffett liep hier door de gangen, maar stopte voortijds.

Foto: Wikimedia Commons

4. Massachusetts Institute of Technology, Cambridge (VS) — Oké, formeel ligt het MIT in Cambridge, maar Boston is te zien aan de overkant van het water. Vooral de technologische opleidingen zijn hier beroemd, maar in de zakenwereld kan MIT ook meedoen op niveau.

Foto: Via Flickr

3. INSEAD, Fontainebleau (Frankrijk) — Prins Constantijn woonde een aantal jaar in het chique Fontainebleau even ten zuiden van Parijs om zijn master te halen - het enige diploma dat INSEAD verstrekt.

Foto: Facebook/insead

2. London Business School (Verenigd Koninkrijk) — Brexit-minister David Davis ging naar deze elitaire school in het centrum van Londen, waar een groot deel van politieke top zijn onderwijs genoot.

Foto: Wikimedia Commons

1. Harvard University, Cambridge (VS) — 's Werelds beroemdste en beste universiteit is ook op het terrein van zakendoen en ondernemerschap dé topschool. In 2015 moest Harvard de London Business School nog voor zich dulden, maar sindsdien heeft het de koppositie stevig in handen.

Foto: Janias Tobias Werner/Shutterstock