Lekker500 presenteerde maandag weer de complete lijst met de 500 beste restaurants. Het is daarmee de veertigste editie van de oudste restaurantgids van ons land.

Ook dit jaar was er weer een miniem kwaliteitsverschil tussen de drie koplopers, maar uiteindelijk gingen Thérèse en Jonnie Boer van De Librije in Zwolle er met de eerste prijs vandoor.

Bekijk de rest van de top tien hieronder, en de overige 490 toppers in het magazine.


10. Beluga Loves You, Maastricht

2012-11-26 00:00:00 MAASTRICHT - Hans van Wolde en Danielle de Boer van restaurant Beluga tijdens de uitreiking van de Michelin gids 2013. ANP PIROSCHKA VAN DE WOUW

Lekker500: “Hans van Wolde paart talent en gedrevenheid aan onbelemmerde durf!”

9. De Lindehof, Nuenen

de-lindehof

Lekker500: “Soenil Bahadoer brengt zijn gasten in vervoering met zijn exotische gerechten. Gefeliciteerd!”

8. Joelia, Rotterdam

ROTTERDAM - Chefkok Mario Ridder viert feest in zijn restaurant Joelia. Het restaurant in het Hilton Hotel aan de Coolsingel heeft een Michelinster toebedeeld gekregen. ANP MARTIJN BEEKMAN

Lekker500: “Dit prachtige restaurant steekt er met kop en schouders bovenuit. Complimenten voor Mario Ridder!”

7. Tribeca, Heeze

Lekker500: “Tribeca. Nieuw in de top 10. Dit restaurant van Jan en Claudia Sobecki is geweldig!”

6. Librije’s Zusje, Amsterdam

Jonnie en Therese Boer (L) poseren samen met Executive Chef Sidney Schutte en Food & Beverage Manager Geralda Joziasse in het Waldorf Astoria, waar Librije's Zusje zit, de Amsterdamse dependance De Librije. Het restaurant ontving eerder al vanuit het niets twee Michelinsterren.

Lekker500: “Librije’s zusje. Eveneens nieuw in de top 10. Sidney Schutte bereidt hier goddelijke spijzen!”

5. FG Restaurant, Rotterdam

FG Restaurant

Lekker500: “Francois Geurds heeft definitief zijn draai gevonden. Hij serveert sensationeel lekkere gerechten.”

4. De Leest, Vaassen

VAASSEN - Chef-kok Jacob Jan Boerma bereidt een kerstlunch in de keuken van driesterren restaurant De Leest. ANP REMKO DE WAAL

Lekker500: “Alles in De Leest van Jacob Jan Boerma en Kim Veldman is verfijnd, elegant, smaakvol en kleurig!”

3. Ciel Blue, Amsterdam

2013-02-24 18:48:19 AMSTERDAM - De koks van het restaurant "Ciel Blue" gevestigd in het Okura hotel in hun door Paul Schulten ontworpen koksbuis tijdens de modeshow van de Nederlandse modeontwerper. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Lekker500: “De opmars van Ciel Blue is niet te stuiten.”

2. Inter Scaldes, Kruiningen

2016-10-24 13:33:33 KRUININGEN - Portret van chef-kok Jannis Brevet en zijn vrouw Claudia in hun restaurant Inter Scaldes in Kruiningen. De eerste plaats in de Lekker500 is opnieuw gereserveerd voor de Zeeuwse superchef. ANP ROBIN UTRECHT

Lekker500: “We worden opnieuw aangenaam getroffen door de superklasse van Inter Scaldes.”

1. De Librije, Zwolle

2014-11-18 12:47:01 AMSTERDAM - Jonnie en Therese Boer poseren voor de Waldorf Astoria, waar Librije's Zusje zit, de Amsterdamse dependance De Librije. Het restaurant ontving vanuit het niets twee Michelinsterren. ANP KOEN VAN WEEL

Het Zwolse restaurant van Jonnie en Thérèse Boer staat weer op nummer één in de nieuwste ranglijst van Lekker500. Vorig jaar was de eer nog aan Inter Scaldes uit het Zeeuwse Kruiningen, maar zij verschuiven naar de tweede plek.

Volgens de jury gaf de eigen ‘Boer’-stijl de doorslag om driesterrenrestaurant De Librije wederom een eerste plaats te geven in de 40ste editie van de restaurantgids. Het vakblad: “Bij De Librije onderga je een totaalbeleving. Terecht op de eerste plaats!”

En dat is niet de enige opsteker voor het stel: Librije’s Zusje steeg van plek 21 naar 6.


LEES OOK: 30 gerechten die iedereen zou moeten kunnen maken voor zijn 30ste, volgens chefs met Michelin-sterren