Donderdag kwamen enkele grote beursgenoteerde bedrijven naar buiten met de kwartaalcijfers: ING, BAM en Shell.

Grootbank ING heeft zijn kwartaalwinst ruimschoots verdubbeld en gaat eigen aandelen inkopen. Bouwer BAM ziet net als andere bouwbedrijven dat de oplevering van nieuwbouwwoningen stagneert. Wel boekte het bedrijf naar eigen zeggen een “solide” operationeel resultaat. Shell kiest voor de extra inkoop van eigen aandelen om beleggers te belonen.

Donderdagochtend noteerde het aandeel Shell 0,5 procent hoger op de Amsterdamse beurs. Het aandeel ING verloor bijna 1 procent. Het aandeel BAM steeg ruim 6 procent.

ING: stijging rente zorgt voor hogere marge bij ING

ING heeft zijn kwartaalwinst meer dan verdubbeld en het financiële concern wil aandeelhouders laten meeprofiteren van het succes van de bank. Komende tijd gaat ING daarom voor 2,5 miljard euro aan aandelen inkopen, werd donderdag aangekondigd bij het naar buiten brengen van de kwartaalresultaten.

Onder de streep bleef bijna 2 miljard euro winst over, van 979 miljoen euro in de vergelijkbare periode vorig jaar. Volgens topman Steven van Rijswijk ging het "ondanks de afkoelende economie en te midden van polariserende geopolitieke ontwikkelingen, die een impact hadden op het ondernemers- en consumentenvertrouwen" toch goed met de bank.

Dat komt met name door de gestegen rentes, waardoor ING hogere marges kan maken over bijvoorbeeld spaargeld. Ook gingen de provisie-inkomsten omhoog.

De rentemarge van ING, ofwel het verschil tussen de gemiddelde rente die ING ontvangt op hypotheken, bedrijfsleningen en andere rente-inkomsten en de rente die de bank betaalt op spaargeld en andere leningen, lag in het derde kwartaal van dit jaar op 1,57 procentpunt. Dat is 0,01 procentpunt hoger dan in het tweede kwartaal. Het voortschrijdend gemiddelde van de rentemarge (blauwe lijn in de grafiek hieronder) laat dit jaar duidelijk een opgaande lijn zien en lag afgelopen kwartaal op 1,52 procentpunt.

bron: ING
bron: ING

Het vertrouwen van de bank komt ook naar voren uit de lage kredietvoorzieningen. ING zette maar 183 miljoen euro opzij voor leningen die mogelijk nooit meer terugbetaald worden. Een jaar geleden ging nog 403 miljoen euro naar de stroppenpot.

De afname is opvallend, want De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde vorige maand nog dat de risico's voor banken toenemen door de snel gestegen leenkosten. DNB riep banken in Nederland ook op tot voorzichtigheid. Zij zouden in hun cijfers nu nog weinig merken van financiële problemen bij klanten. Maar dit zou zomaar kunnen veranderen, ook omdat de hogere rente doorgaans met vertraging doorwerkt in de financieringskosten van bedrijven en huishoudens. "Dit maakt banken kwetsbaar voor potentiële verliezen in de toekomst", aldus DNB.

Shell koopt eigen aandelen in

Olie- en gasproducent Shell zag de nettowinst in het derde kwartaal stijgen tot 7 miljard dollar, van 6,7 miljard dollar vorig jaar. Het bedrijf profiteerde onder meer van de hogere olieprijzen.

De aangepaste winst kwam in het derde kwartaal van dit jaar uit op 6,2 miljard dollar en dat is ruim 1 miljard dollar hoger dan in het tweede kwartaal.

Shell was eerder al met een voorlopige kwartaalupdate gekomen. Het bedrijf liet tevens weten voor 3,5 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen. Met aandeleninkopen en de uitkeringen van dividenden sluist Shell dit jaar in totaal zo'n 23 miljard dollar terug naar aandeelhouders.

BAM: minder nieuwbouw opgeleverd, maar toch solide operationeel resultaat

 Bouwconcern BAM heeft het afgelopen kwartaal 863 woningen in Nederland verkocht. Dat zijn er aanzienlijk minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 1.103 woningen van de hand gingen. Daarmee worden de moeilijke omstandigheden op de nieuwbouwmarkt opnieuw zichtbaar in de cijfers van Nederlands grootste bouwbedrijf.

Over geheel 2023 verwacht de onderneming uit Bunnik circa 1.500 woningen te verkopen, vorig jaar waren dat er 2028. Tot de recente opdrachten behoren onder meer het realiseren van 73 duurzame houten Flow-woningen in Doetinchem en de duurzame herontwikkeling van het ABN AMRO-kantoor Foppingadreef in Amsterdam-Zuidoost.

Volgens BAM-topman Ruud Joosten heeft het bedrijf in het derde kwartaal niettemin "een solide operationele prestatie" geleverd. Maar de marktomstandigheden blijven "uitdagend als gevolg van de hoge rente, politieke en geopolitieke onzekerheden". Ook blijft het volgens Joosten lastig om geschikte medewerkers aan te trekken en te behouden.

Vooral in het Verenigd Koninkrijk en Ierland boekt het bedrijf naar eigen zeggen goede resultaten. In Ierland kreeg BAM de opdracht voor de bouw van het National Children's Hospital in Dublin. De totale orderportefeuille bedraagt momenteel 9,4 miljard euro, honderd miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar.

BAM International kreeg een jaar geleden van de FIOD en het Openbaar Ministerie te horen dat het bedrijf verdachte is in een onderzoek naar fraude- en corruptie bij enkele opgeleverde projecten. Het is volgens het bedrijf momenteel niet duidelijk hoe lang het strafrechtelijk onderzoek zal duren en wat de uitkomst zal zijn. Daardoor kunnen eventuele negatieve financiële gevolgen niet betrouwbaar worden ingeschat. BAM heeft alle medewerking aan het onderzoek toegezegd.

BAM maakte al in juli 2020 het voornemen bekend om de activiteiten van BAM International af te bouwen. Inmiddels zijn alle projecten van BAM International afgerond.

LEES OOK: De hoge rente doet aandelen pijn: beursexperts bespreken de dreiging die uitgaat van de rentemarkt