• Deze week komen veel beursgenoteerde techfondsen naar buiten met de jaarcijfers.
  • Dinsdagavond was het in de VS de beurt aan Microsoft en Alphabet/Google, die niet beloond werden voor flink hogere winsten.
  • Woensdagochtend meldde KPN dat het vaart maakt met de uitrol van het glasvezelnet.
  • Lees ook: Techbonanza op de beurs: kloof tussen winnaars en de rest is groot

Het is een drukke week in het seizoen van de jaarcijfers van beursgenoteerde bedrijven, met veel grote namen uit de techhoek. Dinsdagavond nabeurs kwamen in de VS techreuzen Microsoft en Alphabet/Google met de resultaten naar buiten. En ook het Zuid-Koreaanse Samsung presenteerde de jaarcijfers.

In de nabeurshandel in New York werden Microsoft en Alphabet niet beloond voor in beide gevallen hogere winsten. Het aandeel Microsoft noteerde 0,3 procent lager en Alphabet zakte wat harder met een min van bijna 6 procent.

Woensdagochtend was het op de Amsterdamse beurs de beurt aan telecomconcern KPN, dat hard werkt aan de uitrol van zijn glasvezelnet. Het aandeel KPN steeg na de publicatie van de cijfers licht met 0,5 procent.

KPN ziet winst met ruim 8% stijgen in slotkwartaal van 2023

Telecombedrijf KPN heeft in de laatste drie maanden van vorig jaar in recordtempo nieuwe glasvezelverbindingen aangelegd. In heel 2023 kwamen er bijna 550.000 aansluitingen van KPN voor deze snellere vorm van internet bij, meldt het concern bij zijn kwartaalcijfers.

Inclusief het samenwerkingsproject Glaspoort, waarin KPN optrekt met pensioenfonds ABP, ging het om een totaal van 725.000 nieuwe glasvezelaansluitingen in een jaar. Op dit moment heeft 57 procent van alle Nederlandse huishoudens glasvezel van KPN, maar het bedrijf zei in november te mikken op een aandeel van 80 procent in 2026. Daarmee gaan nieuwe miljardeninvesteringen gepaard.

KPN voerde in het vierde kwartaal zijn omzet en winst op, daarbij geholpen door hogere prijzen voor telefonie- of internetabonnementen voor particulieren. De gemiddelde opbrengst per particuliere klant steeg, terwijl het aantal nieuwe klanten ook nog mondjesmaat toenam.

Ook de divisies voor zakelijke telefonie- en internetdiensten en het openstellen van KPN-netwerken aan branchegenoten groeiden in het slotkwartaal van 2023. Dit leidde tot een dik 4 procent hogere omzet van ruim 1,4 miljard euro. De nettowinst klom met 8,4 procent tot 206 miljoen euro.

Ook in 2024 verwacht KPN door te groeien. Net zoals in heel 2023 rekent het bedrijf op een omzetstijging van 3 procent. Over de gewenste overname van budgetmerk Youfone meldde het bedrijf niets in zijn kwartaalupdate. De Autoriteit Consument & Markt opende vorig jaar een diepgaand onderzoek over de deal ter waarde van 200 miljoen euro, omdat de toezichthouder vreest voor het wegvallen van een belangrijke concurrent.

Microsoft schrijft $6 miljard extra winst bij in laatste kwartaal van 2023, mede door AI

Microsoft heeft zijn omzet afgelopen kwartaal flink opgevoerd, geholpen door de toegenomen interesse in toepassingen op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI). Daarmee lijkt topman Satya Nadella zijn belofte waar te maken om van Microsoft een toonaangevend AI-bedrijf te maken. Ook rivaal Alphabet, het moederbedrijf van Google, merkt dat zijn investeringen in AI rendement begint op te leveren.

De kwartaalomzet van Microsoft steeg met 18 procent ten opzichte van een jaar eerder tot 62 miljard dollar. Verder dikte de winst aan tot bijna 22 miljard dollar, van ruim 16 miljard dollar in de laatste drie maanden van 2022.

"We zijn overgestapt van het praten over AI naar het op grote schaal toepassen van AI", liet Nadella in een toelichting weten. Zo deed Microsoft goede zaken met de release van met AI doordrenkte Office-software voor bedrijven. Clouddiensten waarmee zakelijke klanten hun eigen AI-applicaties op de technologie van OpenAI konden bouwen, stimuleerden daarnaast de vraag naar Microsofts Azure-aanbod.

OpenAI is het bedrijf achter de populaire chatbot ChatGPT. Microsoft investeert al jaren in het AI-bedrijf, in totaal al voor zo'n 13 miljard dollar. Microsoft heeft 49 procent van de aandelen in OpenAI in handen.

Moederbedrijf van Google zet ook sterker in op artificial intelligence

Alphabet is ook steeds meer bezig met AI. Topman Sundar Pichai zegt dat zijn bedrijf het qua resultaten de laatste tijd steeds meer moet hebben van YouTube en zijn clouddiensten. "Elk van deze profiteert al van onze AI-investeringen en innovatie."

Alphabet was in de voorbije drie maanden goed voor ruim 86 miljard dollar omzet. Dat is 13 procent meer dan een jaar terug. De nettowinst steeg daarbij van bijna 14 miljard dollar naar een kleine 21 miljard dollar.

Samsung ziet winst dalen door zwakkere vraag naar smartphones en computers

De Zuid-Koreaanse elektronicaproducent Samsung heeft de winst in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien dalen. De grootste maker van geheugenchips en smartphones ter wereld boekte daarmee voor het vierde kwartaal op rij minder winst. Het bedrijf bleef in de afgelopen maanden last houden van de zwakke vraag naar consumentenelektronica zoals smartphones en computers. Voor dit jaar is Samsung wel optimistischer.

Het bedrijf voorziet een geleidelijk herstel van de vraag naar smartphones en pc's in 2024. Wel waarschuwde het concern voor "verschillende potentiële obstakels", waaronder het rentebeleid van de centrale banken en geopolitieke kwesties die de groei in 2024 zouden kunnen beïnvloeden.

Samsung zag de nettowinst in het vierde kwartaal met 74 procent dalen tot 6 biljoen won (zo'n 4,2 miljard euro). De chipdivisie leed daarbij een verlies 2,2 biljoen won (zo'n 1,5 miljard euro). Het bedrijf liet eerder deze maand al weten dat de operationele winst in het afgelopen kwartaal met 35 procent is gezakt tot 2,8 biljoen won (zo'n 1,9 miljard euro). De omzet nam met bijna 5 procent af.

Over heel 2023 kelderde de operationele winst met bijna 85 procent tot 6,6 biljoen won (zo'n 4,6 miljard euro). Dat is het laagste niveau in vijftien jaar.

LEES OOK: ‘Dit is techzeepbel 2.0’: beursstrateeg legt uit wat het risico is van extreem hoge waarderingen, terwijl er kans is op recessie