Donderdag kwamen enkele zwaargewichten op de Amsterdamse beurs met de jaarcijfers naar buiten. Grootbank ING en Shell toonden een sterk uiteenlopende ontwikkeling.

ING heeft afgelopen jaar sterk geprofiteerde van hogere winstmarges bij het rentebedrijf. Wel voorziet ING dat de rente-inkomsten dit jaar lager zullen zijn. Shell boekte fors minder winst door lagere prijzen van olie en gas.

Beleggers reageerden niet positief op met name de vooruitzichten van ING en zetten het aandeel donderdag 8 procent lager. Het aandeel Shell won 1 procent.

ING ziet winst verdubbelen, maar voorzichtig over 2024

 ING heeft zijn nettowinst vorig jaar verdubbeld tot bijna 7,3 miljard euro. Het financiële concern profiteerde vooral van het oplopen van de rente, waardoor ING hogere marges kon maken over bijvoorbeeld spaargeld.

"In veel opzichten was 2023 een uitdagend jaar, omdat geopolitieke en economische schokken veel van onze klanten en de samenlevingen waarin we actief zijn, hebben getroffen. Tegelijkertijd zijn de meeste economieën veerkrachtig gebleken met een lage werkloosheid, een dalende inflatie en een positieve rentestand", zegt topman Steven van Rijswijk in een toelichting.

Hij wijst er verder op dat ING is gegroeid met hypotheken. Ook lukte het om er meer klanten bij te krijgen die meerdere diensten van de bank afnemen, vooral in Duitsland, Spanje en Nederland.

In de laatste drie maanden van het jaar ging de winst eveneens flink omhoog, maar niet zo sterk als in voorgaande delen van het jaar. De rente-inkomsten lieten in het vierde kwartaal ook nog maar een hele beperkte toename zien.

"Vooruitkijkend blijven we waakzaam gezien de aanhoudende geopolitieke onzekerheden", laat Van Rijswijk weten. Maar tot nu toe zijn klanten van de bank volgens hem nog niet in groten getale in problemen gekomen door bijvoorbeeld de hoge inflatie en economische recessie. Het concern zag afgelopen jaar niet de noodzaak om de stroppenpot flink aan te vullen. Het extra geld dat werd weggezet voor mogelijke kredietverliezen lag fors lager dan in 2022.

ING maakte onlangs al bekend minder afhankelijk te willen worden van rente-inkomsten en de inkomsten uit provisies juist te willen verhogen.

Volgens Van Rijswijk moet hierbij onder meer gedacht worden aan meer digitale diensten voor beleggers. Een ander voorbeeld is de mogelijkheid voor klanten om online verzekeringen af te sluiten. Andere Europese banken zeiden eerder ook al stappen te ondernemen om - zoals dat in de bankenwereld heet - meer te diversifiëren, omdat ze er rekening mee houden dat de flink gestegen rente weer gaat dalen.

Lagere olie- en gasprijzen hakken in op winst Shell

Olie- en gasconcern Shell heeft vorig jaar de winst zien halveren in vergelijking met 2022. In dat jaar zette het Britse bedrijf nog een recordwinst in de boeken dankzij de sterk gestegen energieprijzen door de oorlog in Oekraïne. Maar de prijzen van olie en met name aardgas lagen vorig jaar weer aanzienlijk lager, wat dus druk zette op de winstgevendheid.

Volgens Shell bedroeg de nettowinst 19,4 miljard dollar. In het jaar daarvoor boekte Shell nog een recordwinst van meer dan 42 miljard dollar. Dat komt neer op een winstdaling van 54 procent.

De totale omzet kwam vorig jaar uit op meer dan 323 miljard dollar. Dat was nog ruim 386 miljard dollar in het voorgaande jaar.

Shell kondigde verder aan in het eerste kwartaal van dit jaar nog eens voor 3,5 miljard dollar aan eigen aandelen in te gaan kopen. Ook wordt het dividend verhoogd.

In een toelichting zei topman Wael Sawan, die sinds begin vorig jaar aan het hoofd staat van Shell, dat het bedrijf vorig jaar in totaal 23 miljard dollar heeft uitgekeerd aan de aandeelhouders in de vorm van dividend en de inkoop van eigen aandelen.

Sawan is bezig in de kosten te snijden bij Shell om zo de prestaties te verbeteren en beter de concurrentie aan te kunnen gaan met grote Amerikaanse olieproducenten. Zo gaan banen verloren bij de tak voor groene energie. Ook bekijkt Shell minder presterende onderdelen, voor bijvoorbeeld een mogelijke verkoop.

De topman stelt dan ook dat in 2024 door zal worden gegaan met het "versimpelen" van de organisatie. Daarmee lijkt hij te hinten op meer banenverlies. Momenteel telt Shell wereldwijd meer dan 90.000 werknemers in ruim zeventig landen.

Shell is het eerste grote oliebedrijf dat met cijfers over 2023 komt. Vrijdag brengen de grote Amerikaanse oliemaatschappijen ExxonMobil en Chevron resultaten naar buiten. Het Britse BP en het Franse TotalEnergies melden volgende week cijfers.

LEES OOK: De exploderende Amerikaanse staatsschuld is een tikkende tijdbom, waarschuwt de baas van zakenbank JPMorgan