• De Amerikaanse staatsschuld loopt steeds verder op en dat is op termijn een groot probleem.
  • Beleggers in Amerikaans staatspapier zullen uiteindelijk voor een afstraffing zorgen, als de staatsschuld onhoudbaar dreigt te worden, verwacht topman Jamie Dimon van zakenbank JPMorgan.
  • “Het duurt nog zo’n tien jaar voor we er zijn, maar we rijden wel richting een afgrond”, aldus Dimon.
  • Lees ook: Amerikaanse verkiezingen: dit betekent strijd tussen Donald Trump en Joe Biden voor de dollar

De Amerikaanse overheid kampt met een enorme staatsschuld en dat is niet alleen een probleem voor de Verenigde Staten. Beleggers over de hele wereld hebben namelijk geld geleend aan de Amerikaanse overheid. Dat kan op termijn tot een crisis leiden op financiële markten, zo waarschuwde topman Jamie Dimon van zakenbank JP Morgan afgelopen vrijdag tijdens een panelbijeenkomst in Washington van denktank Bipartisan Policy Center.

Niet alleen de absolute omvang van de Amerikaanse staatsschuld is hoog. Het bedrag van zo’n 34.000 miljard dollar is ook fors afgezet tegen het nationaal inkomen van de VS.

De verhouding tussen de staatsschuld en het nationaal inkomen begint te lijken op een hockeystickgrafiek, aldus Dimon. Hij verwacht dat deze verhouding tegen 2035 op 130 procent ligt. “We hebben nog zo’n tien jaar te gaan. Maar als het zover is, zullen financiële markten over de hele wereld … in opstand komen. We stevenen af op een afgrond.”

Op dit moment is de verhouding tussen de Amerikaanse staatsschuld en het nationaal inkomen ongeveer 120 procent, volgens gegevens van de Amerikaanse centrale bank. Begin deze eeuw was dat minder dan 70 procent. Ofwel: begin deze eeuw was de Amerikaanse economie groter dan de staatsschuld, inmiddels is de schuld groter dan de jaarlijkse productie van goederen en diensten.

Amerikaans staatspapier is een gewilde belegging. Onder meer centrale banken in andere landen houden een deel van hun vermogen aan in Amerikaanse staatsleningen.

Buitenlandse beleggers bezitten fors deel van Amerikaanse staatsschuld

Buitenlandse beleggers bezitten in totaal voor 7.600 miljard dollar aan Amerikaans staatspapier. Eind 2023 was Japan de grootste bezitter van Amerikaanse staatsleningen met een bedrag van 1.100 miljard dollar, gevolgd door China, het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg en Canada.

Dimon wees er bij zijn toespraak in Washington op dat het klassieke begrotingsbeleid in de VS erop gericht was om begrotingstekorten alleen te laten oplopen in tijden van recessie. "Dan liep het begrotingstekort op tot 4 procent of 5 procent van het nationaal inkomen. Tegenwoordig is het tekort 6,5 procent tijdens een hoogconjunctuur."

Het is niet zo dat de VS de hele schuldenberg meteen moet afbetalen of dat het schuldenprobleem van het land uniek is. Maar het is wel een probleem. Hoe hoger de staatsschuld, des te sterker lopen de rentelasten van de overheid op. Volgens het Congressional Budget Office kunnen rentebetalingen en aflossingen op de schuld in 2030 de totale inkomsten van de overheid overtreffen.

Volgens Dimon zijn de implicaties zeer ingrijpend, omdat rentebetalingen op de staatsschuld andere overheidsuitgaven dreigen te overvleugelen. "Dit gaat ook over de veiligheid van de wereld. We hebben een sterk leger nodig, een sterk Amerika."

LEES OOK: ‘Dit is techzeepbel 2.0’: beursstrateeg legt uit wat het risico is van extreem hoge waarderingen, terwijl er kans is op recessie