• De dieselmotoren van het 64 meter lange superjacht Ice Kite worden geholpen door een enorme vlieger. Dit bespaart brandstof.
  • Het brandstofverbruik wordt daarnaast beperkt door een slanke, lichte romp van aluminium en koolstofvezel.
  • Het luxe jacht is uiteraard van alle gemakken voorzien en wordt ontwikkeld door het Nederlandse Dijkstra Naval Architects en het Turkse Red Yacht Design in opdracht van een anonieme Duitse ondernemer.

Het lijdt geen twijfel dat superjachten onnodig vervuilend zijn, maar Nederlandse en Turkse scheepsbouwers hebben een manier gevonden om exclusieve jachten een stuk groener te maken: een enorme vlieger.

De zogeheten Ice Kite wordt ontwikkeld door Red Yacht Design uit Istanbul samen met het in Amsterdam gevestigde Dijkstra Naval Architects. Opdrachtgever is een anonieme Duitse ondernemer.

De 64 meter lange boot heeft naast de gebruikelijke dieselmotoren een enorme vlieger van 156 vierkante meter groot om het brandstofverbruik te beperken. 

Aangezien de Ice Kite een superjacht is, zijn er uiteraard ook meerdere dekken, twee bars, loungeruimtes en een zwembad aan boord.

De anonieme Duitse opdrachtgever schaft ook een begeleidende boot genaamd Ice Ghost aan. Die vaart achter het hoofdjacht aan met jetski’s, een vliegtuigje en andere boten.

Neem een kijkje aan boord van Ice Kite en zijn kleinere broertje.


Dit is Ice Kite, een rank nieuw superjacht met een bijzondere ‘aandrijving’.

Foto: Red Yacht Design

Het unieke jacht, dat zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, wordt naast de gebruikelijke dieselmotoren ook voortgetrokken door een gigantische vlieger.

Foto: Red Yacht Design

De vlieger is 156 vierkante meter groot en gaat tot ruim 180 meter hoog om het 64 meter lange jacht efficiënter te laten varen.

Foto: Red Yacht Design

Het brandstofverbruik van het jacht wordt ook ingeperkt door de slanke romp van aluminium en koolstofvezel.

Foto: Red Yacht Design

Toegegeven: het is nog veel groener om helemaal geen superjacht te laten bouwen. Maar de Duitse opdrachtgever wil de boot in elk geval delen met meerdere eigenaren.

Foto: Red Yacht Design

Door het vele glas in het ontwerp hebben opvarenden prachtige uitzichten en kunnen ze ook van binnen de vlieger in actie zien.

Foto: Red Yacht Design

Deze prachtige zitruimte, de Kite Lounge, doet ook dienst als eetkamer.

Foto: Red Yacht Design

Ook buiten op het belangrijkste dek kan er door 12 mensen worden gegeten. En er is een bar…

Foto: Red Yacht Design

…en een zwembad.

Foto: Red Yacht Design

Rondom het zwembad zijn op meerdere niveaus loungeplekken om heerlijk in de zon te kunnen zitten.

Foto: Red Yacht Design

Op het bovenste dek is een grote grill te vinden en een complete bar…

Foto: Red Yacht Design

…een bubbelbad…

Foto: Ice Kite. Source: Red Yacht Design

…en nog een loungeruimte.

Foto: Red Yacht Design

De Ice Kite heeft slaapkamers voor tien gasten, naast de eigen cabine met kantoor, badkamer, zitruimte en privétoegang tot het hoofddek voor de eigenaar.

Foto: Red Yacht Design

De Ice Kite heeft ook een helikopterplatform om ‘het probleem van die laatste kilometer’ te overwinnen. En aangezien een enorm jacht soms toch niet genoeg is, wordt er ook een begeleidende boot gebouwd: de Ice Ghost.

Foto: Red Yacht Design

Die ruim 26 meter lange boot vervoert alle speeltjes van de eigenaar, zoals jetski’s, extra boten en een vliegtuigje. Als al die voertuigen van boord zijn, kan het dek van de Ice Ghost ook dienen als grote partyvloer.

Foto: Red Yacht Design

De Ice Ghost heeft ook twee logeerkamers, een keuken en een opslagruimte voor duikspullen. Beide boten zitten nog in de ontwikkelingsfase, maar de toekomstige eigenaar wil ze laten bouwen in een Nederlands scheepsdok.

Foto: Red Yacht Design

Lees meer over luxe jachten: