De allerrijksten en ook mensen die er gewoon van houden te reizen hebben er een hobby van gemaakt om paspoorten te verzamelen – en één van de twee machtigste paspoorten is wellicht een verrassing voor je.

In de door adviesbureau Arton Capitol opgestelde 2018 Global Passport Power Rank staat Zuid-Korea nu gelijk met Singapore als het gaat om het machtigste paspoort ter wereld. Daarmee staat het land vanwege meer op de kaart dan alleen de net afgelopen Winterspelen van Pyeongchang.

De lijst rangschikt alle paspoorten ter wereld op hun “visumvrij score”, waarbij steeds één punt wordt gegeven voor elk land waar houders van dat paspoort heen kunnen reizen zonder visum, met een visum bij aankomst of door zich online te registreren.

Zowel Singapore als Zuid-Korea behalen een score van 162, dat betekent dat houders van die paspoorten zonder gedoe 162 landen kunnen bezoeken, ofwel zonder visum ofwel door een visum te krijgen bij aankomst.

Singapore werd in oktober het eerste Aziatische land dat de lijst aanvoerde. Volgens de Evening Standard is Zuid-Korea opgeklommen op de lijst dankzij Oezbekistan dat Zuid-Koreanen voortaan visumvrije toegang geeft.

De twee landen worden op de voet gevolgd door Duitsland en Japan, die allebei een score behalen van 161. Nederland staat op een gedeelde vierde plaats met een score van 159. De Verenigde Staten staan daar net achter op de vijfde plaats met 158 punten.

Op een andere ranglijst - the Henley Passport Index, die zich baseert op gegevens van de International Air Transport Association - staat Singapore samen met Japan bovenaan en volgt Zuid-Korea pas op de gedeelde derde plaats.