Het is weer vakantietijd en Nederlands trekken er massaal op uit om te genieten van de zomer in heel Europa. Bij het plannen van een vakantie kijken we goed naar de prijzen: hoe duur is het hotel, hoe duur is vervoer, hoe duur zijn boodschappen? Maar het is minder makkelijk om er achter te komen hoeveel je kwijt bent in de plaatselijke restaurants.

Uit eten gaan is een belangrijk onderdeel van vakantie. Even niet koken en je in een restaurant in de watten laten leggen geeft een waar vakantiegevoel. Bij vergelijkingssite Ferryygogo dook men in de prijzen van zo’n avondje uit en werd gekeken naar de prijs van een driegangendiner voor twee personen door heel Europa.

Per land werd de gemiddelde prijs genomen en er werd ook ingezoomd op bepaalde steden. Waar het gemiddelde van zo’n avondje uit eten in Europa op 56 euro ligt, verschillen de prijzen enorm per land en stad. Zo zijn landen in het noordwesten van Europa aanzienlijk duurder dan landen in Oost- en Zuid-Europa.

Het gemiddeld duurste land van Europa voor een driegangendiner voor twee personen is Zwitserland, waar de prijs op ruim 113 euro ligt . Denemarken en Noorwegen completeren de top drie, met gemiddelde prijzen van 100 en 87 euro.

Buurlanden als België en het Verenigd Koninkrijk staan met 80 euro en 71 euro in het middensegment, net als Nederland met 70 euro.

In populaire vakantielanden als Italië, Frankrijk en Duitsland kost zo’n diner gemiddeld 60 euro, terwijl dineren in landen als Griekenland, Portugal en Spanje nóg goedkoper is. Bosnië en Herzegovina, Noord-Macedonië en Oekraïne zijn relatief de goedkoopste landen, waar je voor minder dan dertig euro uitgebreid met z’n twee uit eten kan.

bron: Ferrygogo.nl

Uit eten in stad in Zwitserland is fors duurdere dan Portugal

Zoals Zwitserland het duurste land is, zo staan Zwitserse steden bovenaan de lijst van gemiddeld duurste plekken voor een driegangendiner voor twee personen. Zowel in Zürich als Genève ligt de prijs op zo’n 123 euro. Op de derde plek staat het IJslandse Reykjavik, waar zo’n diner gemiddeld ruim 114 euro kost.

Niet geheel verrassend is dat ook Amsterdam in de lijst van duurste steden is opgenomen: hier kost een driegangendiner zo’n 88 euro. Onderaan in de lijst van duurste steden staan Luxemburg, het Ierse Cork en modestad Milaan, waar een diner zo’n 80 euro kost.

bron: Ferrygogo.nl

De goedkoopste stad voor zo’n diner ligt in Noord-Macedonië. Volgens FerryGogo.nl betaal je daar zo’n 26 euro voor een driegangendiner. Ook Sofia in Bulgarije en het populaire Porto in Portugal doen het goed, al liggen de prijzen daar wel iets hoger vergeleken met Skopje: zo’n 40 tot 45 euro.

Populaire bestemmingen als Athene, Lissabon en Valencia staan ook op de lijst van goedkoopste prijzen, met gemiddelde dinerprijzen van 50 euro. Iets hoger in de lijst, maar nog steeds goedkoop, staan steden als Barcelona en Madrid, en, enigszins verrassend, Turijn en Rome.

bron: Ferrygogo.nl

LEES OOK: Ik reisde door 40 landen: naar deze 4 plekken in de wereld hoef ik niet per se terug