Zuurstof en zonlicht zijn belangrijk, maar niet genoeg voor de mensen om van te leven. Wat voeding betreft kunnen mensen meer dan drie weken zonder vast voedsel, maar water is een ander verhaal.

Zo’n 60 tot 65 procent van het lichaam van de volwassen mens bestaat uit water, dat nodig is om cellen te laten functioneren. Water heeft ook een functie als smeerolie voor onze gewrichten, het reguleert de lichaamstemperatuur via zweet en ademhaling, en zorgt voor de verwerking van afvalstoffen.

De maximale duur die iemand zonder water kan, lijkt een week te zijn. Die schatting is gebaseerd op observaties van mensen aan het eind van hun leven die gestopt zijn met eten en drinken, vertelde professor biologie Randall K. Packer van de George Washington Universiteit in 2013 tegen NBC News.

Maar een week is een vrij ruime schatting. Drie tot vier dagen komt dichter in de buurt van de waarheid, zeker als het warm is.

“Je kan zo’n 100 uur zonder drinken bij gemiddelde buitentemperaturen”, vertelde Claude Piantadosi van Duke University aan Fox. “Als het kouder is kun je het iets langer volhouden. Als je direct wordt blootgesteld aan de zon is het korter.”

Het gevaar van uitdroging

water in the body

Foto: Zo'n 65% van het menselijk lichaam bestaat uit water. Bron: USGS

Onze lichamen verliezen constant water en daarom is één glaasje H2O per dag niet genoeg om de watervoorraad in het lichaam op peil te houden.

We verliezen water als we zweten, als we naar de wc gaan en zelfs als we uitademen.

"In extreme omstandigheden kan een volwassene 1 tot 1,5 liter zweet per uur verliezen", schreef Packer in een artikel uit 2002 in Scientific American. "Als dat water niet wordt aangevuld, kan de totale hoeveelheid lichaamsvocht snel afnemen en het meest gevaarlijk: de hoeveelheid bloed neemt dan af."

Als er te weinig bloed circuleert in je lichaam, kan je bloeddruk dalen tot een niveau dat fataal kan zijn. Je lichaamstemperatuur gaat ook omhoog als we niet meer zweten.

Uitdroging "die zorgt voor een verlies van meer dan 10 procent van je lichaamsgewicht is een medisch noodgeval" volgens het University of Rochester Medical Center, "en als er niet wordt ingegrepen kan dat leiden tot de dood."

Bronnen van water

We krijgen wat vocht binnen via ons voedsel, "maar water drinken is je belangrijkste en beste bron van water", staat te lezen op een website van de US National Institutes of Health.

Andere drankjes als sap of melk helpen je lichaam ook gehydrateerd te houden. De enige vloeistof waar je ver vandaan zou moeten blijven is alcohol, omdat het lichaam daardoor meer water verliest dan normaal vanwege extra plassen.

LEES OOK: Ik probeerde het populaire dieet waarbij je 16 uur niet mag eten – en het was superzwaar