De populariteit van elektrische fietsen neemt de afgelopen jaren toe. Het Amerikaanse bedrijf GeoOrbital probeert daarop in te spelen met een wiel waarmee je binnen enkele seconden je omafiets omtovert tot elektrisch racemonster.

Op Kickstarter heeft GeoOrbital inmiddels al meer dan 100.000 dollar opgehaald voor hun idee, flink meer dan het doel van 75.000 dollar. CEO Mike Burtov vertelt tegenover The Verge dat zijn startup het wiel opnieuw gaat uitvinden.

Burtov en zijn team zijn al ongeveer twee jaar bezig om het product goed in de markt te zetten. Volgens de Boston Globe trekt het industriële uiterlijk van het wiel veel aandacht.

Het nieuwe wiel

Spaken ontbreken in het geavanceerde wiel van GeoOrbital. In plaats daarvan heeft het wiel een frame met drie brede poten. Binnen dat frame zit een elektrisch motortje waarmee de fiets een snelheid van 32 km/u kan bereiken. Deze motor is op te laden met een uitneembare accu.

Aan de uiteinden van het frame zitten wieltjes die de band aandrijven. Slechts een van deze wieltjes wordt daadwerkelijk bediend door de motor, de rest is slechts ter ondersteuning.

Een andere eigenschap van het wiel is dat het onmogelijk lek kan gaan. De band is van sterk schuim waardoor je volgens topman Burtov nooit meer met een platte band staat.

Het GeoOrbital-wiel vervangt je voorwiel, zodat het je vrij staat om zelf te trappen. Het is een kwestie van je huidige voorwiel eraf draaien en de nieuwe erop klikken.

Ook op het platteland?

De vraag is of het wiel geschikt is voor de Nederlandse markt. Met een volle accu kun je 32 kilometer afleggen. Dat is meer dan genoeg voor de volgepakte straten van Manhattan, maar de fietsgekke Nederlander heeft behoefte aan iets meer bereik. Gelukkig kun je altijd zelf trappen of de motor assisteren door op de pedalen te staan.

Een ander probleem voor GeoOrbital is de concurrentie. Zo is Evelo al een tijdje in de markt met het vergelijkbare Omni Wheel, dat volledig dicht is en ongerekend  870 euro gaat kosten. Ook Superpedestrian probeert met het Copenhagen Wheel, dat je op je huidige wiel kan monteren, de markt te veroveren.

Burtov hoopt binnen zes maanden de eerste GeoOrbital-wielen te gaan leveren voor een prijs van 950 dollar, omgerekend zo'n 827 euro. Het wiel kost 435 euro als je op Kickstarter op tijd was met investeren.

Wil je het wiel in actie zien? Hieronder het promotie filmpje van het prototype van 2016: