“Als je zelf de inboedel van je bedrijf gaat verkopen, ben je denk ik toch heel erg bezig met wat je ooit zelf voor die spullen betaald hebt of wat iets voor je heeft betekend. Daardoor verlies je het doel uit oog; namelijk dat alles gewoon weg moet.”
Aan het woord is Martijn Renzema die onlangs samen met zijn vader besloot om de deuren van familiebedrijf Bakkerij van Muyden te sluiten, na meer dan 100 jaar.

Het verkopen van je eigen bedrijf is een emotionele beslissing, ook als het een vrijwillige keuze is. Op zo’n moment is het fijn als er een professionele partij is die een groot deel van de afhandeling op zich kan nemen. Renzema kijkt dan ook tevreden terug op de hulp van BVA Auctions bij de veiling van de inboedel van de bakkerij.

Objectief

Vooral de objectiviteit van een externe partij bij een veiling na vrijwillige bedrijfsbeëindiging ziet Renzema dus als een voordeel. “Je kunt als ondernemer maar beter niet gaan kijken wat ze voor elk item vragen maar gewoon vertrouwen op hun expertise,” heeft hij ervaren. “Dat heeft bij ons goed uitgepakt, want ik was heel tevreden over het uiteindelijke totaalbedrag dat de veiling van onze spullen heeft opgebracht.”

Uiteindelijk werden 240 van de 270 kavels van Bakkerij van Muyden via de veiling verkocht. “Die kavels varieerden van meng- en kneedmachines tot ovens en bedrijfswagens tot het koffiezetapparaat en de faxmachine,” vertelt Renzema.

“Dat vond ik ook een voordeel van een veiling vergeleken met bijvoorbeeld doorverkoop aan een opkoper. Die laatste gaat alleen voor de specialistische zaken, zoals de bakkerijmachines, maar na een veiling is echt je hele pand leeg. Ook de minder courante dingen worden verkocht aan nieuwe gebruikers die meer bieden dan tussenhandelaren.”

Groot bereik

“Omdat onze veilingen ook bij consumenten populair zijn, raden wij onze klanten inderdaad aan om echt al hun spullen aan te bieden bij een veiling,” zegt Gouke Bokma, senior accountmanager bij BVA Auctions.`

“Wij kijken ook per veiling op welk platform de spullen het beste tot hun recht komen. Sommige veilingen zijn uitsluitend interessant voor zakelijke kopers, maar vaak zijn consumenten ook een interessante kopers-doelgroep. Wij passen onze kavels daar op aan door bijvoorbeeld niet 20 bureaustoelen aan te bieden per kavel, maar 1, 2 of 4 stuks.”

Lees ook op Business Insider

Ook kijkt het bedrijf bij een veiling of de inboedel interessant is voor internationale kopers. Dat was bij Bakkerij van Muyden het geval. “Uiteindelijk zijn er meerdere machines door buitenlandse partijen gekocht,” weet Renzema. “Het is een absolute meerwaarde dat het bereik van BVA zo groot is waardoor zij de juiste doelgroep weten te vinden.”

Ontzorgen

Een ander voordeel aan een veiling na vrijwillige bedrijfsbeëindiging is dat er veel uit handen wordt genomen, vindt Renzema. “Je kunt alles daardoor ook snel afhandelen. Als we dit zelf hadden moeten doen, waren we nu nog bezig,” lacht hij. “We kunnen snel schakelen,” erkent Bokma van BVA. “Een project kan binnen vier weken afgerond zijn.”

Ondernemers kunnen zelf bepalen hoeveel zij bij een veiling uit handen willen geven. “We bieden eigenlijk een soort menukaart aan,” schetst Bokma. “We proberen ondernemers zoveel mogelijk te ontzorgen door bijvoorbeeld de items voor hen te fotograferen, te beschrijven, een kijkdag te organiseren en het uitlevermoment te coördineren. Als ze dit zelf willen doen, dan kan dat ook. Uiteraard wel onder onze supervisie.“

Bij Bakkerij van Muyden besloten ze praktisch alles uit handen te geven. “Zij hebben de expertise,” vindt Renzema. “Ze weten bijvoorbeeld hoe ze kavels het beste moeten omschrijven en hebben goede camera’s. Het enige moment dat we zelf ook mensen hebben ingezet was op de uitleverdag.”

Al met al kijkt de ondernemer tevreden terug op de veiling van de spullen uit de bakkerij. “Dit is natuurlijk nooit een leuk proces, maar ik ben wel blij hoe het is gelopen. We hebben alles snel kunnen afhandelen en ik heb het gevoel dat we er het beste uit hebben kunnen halen. Dat geeft een goed gevoel.”

Dit is een artikel in een reeks over online veilen van BVA Auctions. BVA Auctions is Europees marktleider in online veilingen en expert in online veilen op het terrein van industrie, consumentenproducten, automotive, onroerend goed en kunst & antiek.

Lees ook: Een huis (ver)kopen via een veiling wordt steeds populairder – dankzij de verhitte huizenmarkt