Het aandeel Ajax was woensdag in trek op Beursplein 5. Beleggers reageerden verheugd op de winst van de club op de Italiaanse grootmacht Juventus. Daarmee bereikte de enige beursgenoteerde voetbalclub van Nederland voor het eerst in 22 jaar weer de halve finale van de Champions League.

Van het eveneens beursgenoteerde Juventus, vooraf één van de favorieten voor de eindzege van de Champions League en de club van sterspeler Christiano Ronaldo, was op de beurs in Italië nog geen openingskoers beschikbaar Maar de koers-indicatoren wijzen op een flinke keldering van het aandeel.

Het elftal van trainer Erik ten Hag won de uitwedstrijd bij Juventus met 2-1, met dank aan een wervelend optreden na rust. Dat was voldoende na het gelijkspel van vorige week in de Johan Cruijff ArenA (1-1). Tottenham Hotspur of Manchester City wordt de tegenstander van Ajax in de halve eindstrijd.

Het aandeel Ajax stond in het eerste handelsuur van woensdag 9 procent hoger op 18,70 euro.

Ajax profiteert van overwinning op Juventus

Op de beurs van Milaan deed het aandeel Juventus iets heel anders. Kort na de opening op woensdag stond een verlies van 19 procent op de borden.

Overwinning Ajax op Juventus maakt veel indruk

Buitenlandse kranten zijn diep onder de indruk van de prestatie van Ajax, dat dinsdagavond de halve finales van de Champions League bereikte door de Italiaanse grootmacht Juventus met 2-1 te verslaan.

Lof is er vooral voor aanvoerder Matthijs de Ligt en middenvelder Donny van de Beek, de makers van de doelpunten. Spaanse media zoemen in op de afgang voor Cristiano Ronaldo, die voor het eerst in negen jaar niet zal spelen in de halve finales van het kampioenenbal.

De Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport spreekt van een enorme afgang voor Juventus, dat een ‘Super Ajax’ trof in Turijn. De winnende goal van De Ligt, die hoog in de lucht klimt en tussen de hoofden van Rugani en Alex Sandro de bal raak kopt, symboliseerde de kracht van Ajax. “Een 19 jaar oude aanvoerder beslist een kwartfinale van de Champions League.”

De krant velt een hard oordeel over de roemruchte club uit Turijn. “Ajax gaf voetballes, het ontbrak Juventus aan ideeën. De beste speler ter wereld kopen is zinloos als alleen hij scoort. Het is niet één speler die het team beter maakt”, verwijst de Gazzetta naar Ronaldo, die voor 100 miljoen euro overkwam van Real Madrid.

De Corriere dello Sport is al net zo kritisch over de ‘Oude Dame’.”De ploeg speelde zonder lef en visie en werd in de tweede helft overweldigd door de elegantie en de snelheid in het spel van de Hollanders.”

De Franse sportkrant L’Équipe zag de “triomf van de jeugd”. “Ajax speelde een prachtige tweede helft waarin het Juventus ten val bracht.” De krant roemt de “onvermoeibare” Donny van de Beek. “Hij was overal.”

Lees meer: