De gekte is weer helemaal terug op de Nederlandse huizenmarkt. Prijzen stijgen als een dolle, terwijl er minder woningen worden verkocht.

In het vierde kwartaal van 2017 lag de gemiddelde prijsstijging op op 9,1 procent vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, zo blijkt uit de donderdag verschenen rapportage van makelaarsvereniging NVM. Ten opzichte van het derde kwartaal van 2017 klommen huizenprijzen gemiddeld 2,3 procent in het slotkwartaal.

De krapte op de huizenmarkt is inmiddels zo groot dat het aantal verkochte woningen in het vierde kwartaal met 6 procent daalde, vergeleken met een jaar eerder.

Huizenprijs per regio

Maar natuurlijk zijn er nog wel grote regionale verschillen. Op de huizenmarkt geldt immers: locatie, locatie, locatie.

In onderstaande infographic kun je zien hoe het met de gemiddelde prijsontwikkeling in jouw regio is gesteld.

Bekend is dat de Amsterdamse huizenmarkt op z’n kop staat (+ 13,5 procent op jaarbasis), maar ook stijgingen in steden als Den Haag (+20,3 procent op jaarbasis), Almere (+17,6 procent op jaarbasis) en Leiden (14 procent op jaarbasis) zijn opmerkelijk.

Er zijn natuurlijk ook regio’s waar het minder gaat. Niet heel verwonderlijk staat de regio Slochteren in Groningen op jaarbasis 1,6 procent in de min in het vierde kwartaal van 2017. Ook in enkele regio’s van Drenthe wil het nog niet echt vlotten met de huizenmarkt.

Lees ook op Business Insider

Verschillen tussen appartementen en tussenwoningen

Zoom je meer in detail in per deelmarkt dan zijn ook daar weer grote verschillen.

Zo noteert de NVM bijvoorbeeld grote afwijkingen bij de prijsontwikkeling van tussenwoningen en appartementen. In Amsterdam bijvoorbeeld is bij de tussenwoningen sprake van een gemiddelde daling van de verkoopprijs van het derde op het vierde kwartaal van 2017 met 7%; ten opzichte van een jaar eerder is wel sprake van een stijging van 8,2 procent.

Bij de Amsterdamse appartementen is het beeld veel uitbundiger: een plus van 15,2 procent op jaarbasis, en een stijging van 5,7 procent van het derde op het vierde kwartaal van 2017.

Ook in Den Haag doen appartementen het beter. Op jaarbasis klimmen Haagse appartementen met liefst 24,8 procent in waarde, tegen een stijging van 16,1 procent voor tussenwoningen op jaarbasis.

LEES OOK Waarom de aflossingsvrije hypotheek steeds duurder wordt