Het Delftse bedrijf Nowi, dat chips maakt die energie halen uit licht, trillingen en temperatuurverschillen, heeft een investering van 8 miljoen euro opgehaald.

Nowi ontwikkelt de chips voor bijvoorbeeld sensoren van Internet of Things-apparaten. In een interview met het AD gaf directeur Simon van der Jagt twee jaar geleden het voorbeeld van gladde wegen. Er is iedere winter veel strooizout nodig om wegen begaanbaar te houden, maar hoe praktisch zou het zijn als de wegen zelf om zout kunnen vragen?

“Sensoren zoals thermostaten hadden altijd batterijen of kabels nodig om hun informatie te delen”, zei hij tegen de krant. “Het vergt natuurlijk enorme aanleg- en onderhoudskosten om kilometers asfalt daarmee uit te rusten. Wij hebben ‘plug & forget’-sensoren gemaakt. Als je deze eenmaal plaatst, gaan ze voor altijd mee.”

Dat kan doordat de chips van Nowi hun energie halen uit hun omgeving in plaats van uit het stopcontact. Ze gebruiken licht, bewegingen, hitte en zelfs radiogolven om energie op te wekken. Daarmee zijn ze ideaal voor apparaten zoals wearables, maar ook voor brandmelders en andere apparaten waarbij je vergeet om de batterij te vervangen.

Uitgroeien tot een volwassen bedrijf

De 8 miljoen euro komt van Disruptive Technology Ventures, een investeringsfonds van onder meer Ad Scheepbouwer, de ex-CEO van KPN, en Fox-IT-oprichters Ronald Prins en Menno van der Marel. DTV stopte begin 2018 al samen met de Nederlandse overheid geld in Nowi.

"De afgelopen twee jaar hebben we Nowi zien uitgroeien tot een professionele organisatie", zegt Scheepbouwer in een persbericht. "Ze hebben hun commerciële kant veel aandacht gegeven en hun technologie is inmiddels een volwassen product."

Dat is ook te zien op de markt. Huawei liet afgelopen zomer weten dat het de technologie van Nowi wil gebruiken in eigen producten van het bedrijf.

Nowi wil het investeringsgeld gebruiken om het team, dat nu 20 mensen telt, verder te laten groeien, zegt Van der Jagt. "Met het geld kunnen we de stap maken van een start-up tot een volwassen bedrijf, terwijl we een meerderheidsbelang in het bedrijf behouden."

Lees meer over ondernemen: