Een baas die tot op de seconden kan checken hoeveel tijd jij achter je bureau spendeert? Een berichtje krijgen wanneer het tijd is om even een wandelingetje naar de koffieautomaat te maken? Het is dichterbij dan je denkt.

Producent Herman Miller ken je misschien wel van hun wereldbefaamde Aeron-stoel die onlangs nog een upgrade kreeg.

Toen de stoel in 1994 werd gepresenteerd was het een geval apart. Het design was compleet anders dan andere meubels op de werkvloer. Het item zag er ingenieus uit, niet ontworpen, zo schrijft Wired.

Al snel zworen CEO’s als Mark Zuckerberg bij de stoel en is hij ook in veel Nederlandse kantoren niet weg te denken.

En nu komt Herman Miller met de volgende stap in het transformeren van het kantoor. Deze week presenteerde het merk speciale sensoren die je bureau met de cloud verbindt. De eerste stap naar een nieuwe laag aan technologie die precies moet weergeven hoe de werkvloer wordt gebruikt.

De sensoren sturen data naar software genaamd Live OS. Die laat precies zien hoeveel tijd mensen aan hun bureau doorbrengen, wanneer ze opstaan en lopen of simpelweg welke bureaus in gebruik zijn en welke niet.

Flexwerken

Het is informatie die erg interessant kan zijn voor startups en andere hightechbedrijven met flexwerkplekken. Want hoeveel plekken heb je nodig? En wanneer is het druk op kantoor?

Herman Miller verkoopt de Live OS-sensoren los voor ongeveer 89 euro en ze kunnen op ieder bureau geplaatst worden. Het hele systeem komt pas echt tot zijn recht als je de nieuwe zit/sta-bureaus van het merk aanschaft. Via een app kunnen werknemers een aantal voorkeuren instellen voor de hoogte van het bureau of herinneringen om te gaan staan of van positie te veranderen.

Goedkoop is het grapje niet. De software kost ongeveer 32 euro per bureau per jaar, volgens Quartz. Onderdeel daarvan is het verbinden van de bureaus met een mobiel netwerk.

Bekijk de beelden hieronder:


Live OS van Herman Miller is een nieuwe software dat sensoren gebruikt in bureaus en andere kantooritems.

live-os-is-herman-millers-new-software-that-uses-sensors


Het grootste voordeel voor bedrijven is dat ze via een dashboard kunnen zien hoe hun kantoor wordt gebruikt.

the-biggest-advantage-for-companies-running-live-os-is-that-they-can-track


Op het dashboard kun je bijvoorbeeld zien wanneer het druk is op kantoor.

on-the-dashboard-you-can-see-the-time-the-office-is-most-full


Ook kun je op deze manier een bureau vinden dat nog vrij is, als je baas met flexplekken werkt.

you-can-also-find-unused-spaces-if-your-office-has-a-flexible-seating-plan


Als werknemer is het vooral een voordeel dat je je eigen voorkeuren kunt instellen.

for-users-one-of-herman-millers-biggest-advantages-is-that-you-can-set-personalized-settings


Je hebt dan wel een Herman Miller 'sit to stand desk' nodig. Maar als je eenmaal de hardware hebt, onthoudt het item je voorkeuren. De bureaus kosten ongeveer 1.400 euro.

youll-need-a-herman-miller-sit-to-stand-desk


Je tikt simpelweg op het scherm op je bureau en hij past zich aan aan jouw opgeslagen posities. Ook kunnen gebruikers reminders ontvangen, dat hij tijd is om op te staan of van houding te veranderen.

simply-tap-on-a-desk-control-mounted-on-the-furniture


En als je dacht dat dat het was... Wacht tot je de eerste 'connected' stoel ziet, want natuurlijk werkt Herman Miller ook aan Live OS stoelen. Waarschijnlijk wordt er binnenkort een nieuwe versie van de Aeron met de software gelanceerd.

of-course-herman-millers-live-os-works-if-youre-seated

LEES OOK: Microsoft’s Surface Laptop van €1.149 kan zich meten met Apple’s MacBook, maar heeft één groot nadeel