Zzp’ers zijn dagloners. Ze teren bovendien op de zak van werknemers in loondienst omdat ze nauwelijks belasting betalen. Dat zijn maar enkele van de beschuldigingen die Volkskrant-redacteur Yvonne Hofs uit tegenover zzp’ers.

In een artikel van 3,5 pagina ‘Waarom zzp’ers de economie te gronde richten’ veegt ze de vloer aan met eenpitters. “De dagloners van de 21ste eeuw noemen zichzelf zzp’er”.

Hofs schreef vorig jaar een vergelijkbaar kritisch artikel over de bevoorrechte positie van ouderen. Dat leidde tot een recordaantal woedende reacties. Die geschiedenis lijkt zich nu te herhalen.

Volgens haar laten zzp’ers zich tegen elkaar uitspelen. Ze hebben als individu onvoldoende kracht op te treden tegen opdrachtgevers. Die huren graag zelfstandigen in omdat die inmiddels goedkoper zijn dan vaste krachten.

In haast marxistische termen schetst ze het speelveld: “De zzp-propaganda maakt slim gebruik van de menselijke psychologie door de kansarmen voor te houden dat ze ‘zelfstandig ondernemer’ zijn. (Klinkt goed hè?)”

Volgens haar staan zzp'ers én opdrachtgevers nota bene schouder aan schouder in het maatschappelijke debat. "De onderdrukten trekken dus samen met hun onderdrukkers op tegen degenen die hun meer rechten willen geven, zoals een betaalbare arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenregeling."

Hofs concludeert: "Het lijkt verdorie wel of zzp'ers met een zwakke positie op de arbeidsmarkt aan het stockholmsyndroom lijden."

Hofs betoogt dat de zzp'ers reguliere werknemers verdringen met hun 'afbraakprijs': "Verdringing van hoogwaardige banen met een fatsoenlijk loon en arbeidsrechtelijke bescherming door laagwaardige banen tegen een krepeertarief en zonder enige zekerheid."

De Volkskrant-redactrice voorziet Amerikaanse toestanden: "Als de ongebreidelde groei van het zzp-schap niet wordt ingedamd, werken hier straks ook hele volksstammen zzp'ers én werknemers 80 uur per week in drie verschillende baantjes om een caravan op een woonwagenkamp te kunnen betalen."

Hofs vindt dat zzp'ers te weinig belasting betalen, dankzij de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Daarmee zouden ze collectieve voorzieningen onder druk zetten. "De kinderen van zzp'ers gaan naar school, zzp'ers rijden over de rijkswegen en ontvangen kinderbijslag. Daarmee teren ze in feite op de zak van de 'loonslaven'die het grootste deel van deze voorzieningen betalen. Zzp'ers betalen geen AOW-premie maar krijgen na hun pensionering wel een AOW-uitkering."

(Dit laatste is overigens feitelijk onjuist: zzp'ers betalen wel degelijk via de inkomstenbelasting mee aan de AOW.)

Volgens Hofs is de zelfstandigenaftrek de nieuwe hypotheekaftrek, een fiscale subsidie met perverse effecten. Politici durven er hun handen nauwelijks aan te branden, omdat de 1,2 miljoen zzp'ers veel kiezers vormen, aldus de Volkskrant-redactrice. Ondertussen blijven de meeste zzp'ers zich gedragen als 'schoothondjes tegenover opdrachtgevers die zich verwaardigen hun een mager klusje toe te werpen.'