• Topman Bob Iger van Disney heeft een rigoureuze stap gezet in het conflict met gouverneur Ron DeSantis van Florida.
  • Disney heeft DeSantis aangeklaagd, omdat hij zijn bevoegdheden zou misbruiken.
  • Het conflict barstte vorig jaar los met het openlijke verzet van Disney tegen de ‘Don’t Say Gay’-wet van Florida.
  • Lees ook: Ron DeSantis zou het Republikeinse alternatief kunnen zijn voor Donald Trump

Het conflict tussen entertainmentreus Disney en gouverneur Ron DeSantis van de Amerikaanse staat Florida escaleert.

Disney heeft de gouverneur woensdag aangeklaagd en daarmee het vuurtje aangewakkerd dat sinds afgelopen jaar al smeult in de Sunshine State. Florida is een belangrijke locatie van enkele grote pretparken van Disney.

In de aanklacht stelt Disney dat DeSantis zijn bevoegdheden misbruikt door te proberen de regels voor het speciale belastingdistrict van Disney World in Florida te veranderen.

Volgens de aanklacht probeert DeSantis wraak te nemen, omdat Disney zich publiekelijk heeft gekeerd tegen de ‘Don’t Say Gay‘-wet. Formeel gaat het om The Parental Rights in Education Act, een initiatief van de Republikeinse gouverneur DeSantis om op scholen in Florida discussies over genderidentiteit en seksuele geaardheid te verbieden.

"Er bestaan geen speciale rechten voor een bedrijf om privileges te behouden die andere bedrijven in de staat niet genieten", zegt woordvoerder Taryn Fenske namens DeSantis in een reactie op de rechtszaak. "Deze aanklacht is opnieuw een voorbeeld van hoe Disney probeert de wil van de kiezers in Florida te ondermijnen en buiten de grenzen van de wet te opereren."

DeSantis verbleef in het buitenland toen de aanklacht van Disney werd ingediend en heeft nog geen commentaar gegeven.

Topman Bob Iger van Disney: DeSantis is anti-Florida

Eerder deze maand uitte topman Bob Iger van Disney tijdens een aandeelhoudersvergadering van het entertainmentconcern al zijn frustratie over het optreden van DeSantis. Iger zei hij dat de acties van de gouverneur "anti-Florida" zijn, aangezien Disney van plan is 17 miljard dollar te investeren in de staat in de komende tien jaar.

"Elke actie die deze inspanningen dwarsboomt, simpelweg uit wraak voor de opstelling die het bedrijf heeft gekozen, is niet alleen negatief voor het bedrijfsleven maar ook anti-Florida", zei Iger. Hij wees daarbij op de banen, het toerisme en de belastingdollars die Disney World oplevert.

Volgens Disney heeft DeSantis al heel wat stappen tegen het bedrijf genomen. De gouverneur begon ruim een jaar geleden samen te werken met andere Republikeinse politici, nadat Disney aangaf zich te zullen inspannen om de 'Don't Say Gay'-wet van tafel te krijgen.

Als onderdeel van hun acties tegen Disney wilden de Republikeinen de 'Reedy Creek Improvement Act' uit 1967 intrekken, waardoor er geen sprake meer zou zijn van zelfbestuur door Disney in het eigen belastingdistrict in Florida. Maar dat plan zou enorme kosten voor de belastingbetaler van Florida met zich meebrengen en daardoor moest de gouverneur dit uiteindelijk laten varen.

Afgelopen februari nam de staat een wet aan die DeSantis de bevoegdheid geeft om bestuursleden van het Disneydistrict te benoemen, maar daar had Disney-topman Iger al op geanticipeerd. De vertrekkende bestuursleden hadden een overeenkomst getekend die Disney vrijwel volledige zeggenschap geeft over ale toekomstige plannen en aanpassingen in zijn belastingdistrict.

Sindsdien broedt DeSantis op nieuwe plannen en heeft hij gesuggereerd een concurrerend themapark te ontwikkelen, tolwegen te bouwen voor routes naar Disney World en strengere regels in te stellen voor 'The Most Magical Place on Earth'. 

"Wie weet? Ik denk dat de mogelijkheden eindeloos zijn", zei DeSantis eerder deze maand.

Intussen zit Disney niet stil en kondigde het bedrijf zijn eerste officiële lgbtq-evenement aan in Disneyland in de staat Californië. Ook beloofde het bedrijf 1.400 betaalbare huizen te gaan bouwen vlakbij het entertainmentpark in Florida.

LEES OOK: Ik werkte als Disney-figuur in twee pretparken: dit zijn 3 minder prettige dingen die ik meemaakte