Entertainmentbedrijf Disney heeft de banden met PewDiePie verbroken. De best verdienende YouTube-ster ter wereld raakte uit de gratie na het posten van een reeks video’s met anti-semitische boodschappen, aldus zakenkrant The Wall Street Journal.

De 27-jarige PewDiePie uit Zweden – die officieel Felix Kjellberg heet – heeft 53 miljoen leden die zijn video’s bekijken. In 2016 verdiende hij volgens Forges 15 miljoen dollar.

PewDiePie heeft deels samengewerkt met Maker Studios, een dochterbedrijf van Disney dat de Amerikaanse mediareus in 2014 voor 675 miljoen dollar kocht. De joint venture met PewDiePie is opgezegd in het licht van de gewraakte video’s, bevestigt Disney tegenover Business Insider.

“Felix heeft veel volgers gekregen met zijn provocatieve aanpak. In dit geval is hij duidelijk over de schreef gegaan en deze video’s zijn ongepast”, aldus een woordvoerder van Maker Studios tegenover Business Insider. “Maker Studios heeft besloten om de banden met hem vanaf nu te verbreken.”

PewDiePie in opspraak

Volgens het verslag van de Wall Street Journal heeft Kjellberg sinds afgelopen augustus negen video’s gepost met “anti-semitische grappen en/of nazi-beelden”.

Eén van de video's werd op 11 januari geplaatst en is daarna offline gehaald. In de video was te zien hoe Kjellberg twee mannen vroeg om een teken uit te beelden dat "Dood aan alle joden" betekent. Kjellberg gaf later aan dat het om een uit de hand gelopen grap ging.

YouTube heeft de video verwijderd. Maar YouTube heeft vooralsnog geen advertenties die bij andere video's van Kjellberg worden vertoond geblokkeerd. Ook zijn geen andere video's door YouTube verwijderd. Kjellberg heeft zelf wel een aantal video's offline gehaald.

YouTube zit met een ingewikkeld probleem. Kjellberg is de grootste ster van het videonetwerk en hij heeft ook een show op het premium-kanaal van YouTube, waarvoor gebruikers zo'n 10 dollar per maand betalen. Op dit kanaal, genaamd YouTube Red, is de show  "Scare PewDiePie" te zien.  YouTube wilde niet reageren tegenover The Wall Street Journal.

Business Insider heeft zowel YouTube als PewDiePie om een reactie gevraagd.