Door ernstige problemen met een niet functionerend ICT-systeem is de Belastingdienst dit jaar niet in staat om 450 miljoen euro aan schenk- en erfbelasting te innen. De problemen werden bovendien tot na de zomer verzwegen door de Belastingdienst zelf.

Staatssecretaris Menno Snel van D66 van Financiën had zich waarschijnlijk een gemakkelijkere start van zijn nieuwe baan voorgesteld. Hij werd donderdag geconfronteerd met kritische vragen vanuit de Tweede Kamer over de ‘janboel’ (Steven van Weyenberg, ook D66) waarmee de reorganisatie van de Belastingdienst wordt beschreven.

Een jaar na een vernietigend oordeel door een externe adviescommissie over de cultuur en interne communicatie binnen de Belastingdienst, lijkt daar geen verbetering in te zijn gekomen, meldt het FD vrijdag.

De problemen met het nieuwe ICT-systeem doken pas op in de Najaarsnota, waarin minister Wopke Hoekstra (CDA) van Financiën de tegenvaller van 450 miljoen euro in de schenk- en erfbelasting moest melden.

Naheffingsaanslag erf- en schenkingsbelasting in 2018

De Belastingdienst had dit jaar met een nieuw ICT-systeem van start moeten gaan om een systeem te vervangen dat niet meer voor 2017 was ingericht. Staatssecretaris Snel noemt dat nu een slecht besluit, omdat er geen back-up meer was toen het nieuwe systeem niet bleek te werken.

Aanslagen worden nu handmatig opgelegd en geverifieerd, met een enorme vertraging als gevolg. De verwachting is nu dat de Belastingdienst het systeem volgend jaar aan de praat krijgt en de verschuldigde belasting met terugwerkende kracht gaat innen.

Dat betekent dus dat je in 2018 nog een aanslag kunt krijgen voor verschuldigde schenk- en/of erfbelasting over 2016. Het ‘goede nieuws’ is dat er in de tussentijd geen belastingrente in rekening wordt gebracht…

Lees ook op Business Insider

 

Tarieven erf- en schenkingsbelasting

Een gewaarschuwd mens telt voor twee, dus wees voorbereid op deze mogelijke aanslag met terugwerkende kracht.

De tarieven zijn voor beide belastingen afhankelijk van de waarde van de schenking dan wel erfenis, en de tariefgroep waar je in valt.

Bekijk op de website van de Belastingdienst de tarieven voor schenkbelasting en voor erfbelasting.

LEES OOK: Fiscale jaarruimte: Hoe de Belastingdienst een deel van je pensioen betaalt