PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verlaat de Tweede Kamer over twee weken. Dat bevestigt de partij.

De oud-gedeputeerde uit Groningen, William Moorlag, zal hem opvolgen in de Tweede Kamer.

Dijsselbloem heeft zijn ontslag bij voorzitter Khadija Arib van de Tweede Kamer gemeld. De PvdA’er ontbeert de “vuurkracht” om met negen man oppositie te voeren, schrijft hij daarin volgens de Volkskrant.

Deze week werd bekend dat Dijsselbloem zijn termijn als voorzitter van de eurogroep mag afmaken. Hij blijft die functie vervullen tot medio januari. Hij vervult die prestigieuze post sinds januari 2013.

Nederlaag bij verkiezingen

De PvdA kreeg een ongenadig pak slaag bij de laatste verkiezingen voor de Tweede Kamer in maart. De sociaaldemocraten gingen terug van 38 naar negen zetels. Dijsselbloem zat – met een kleine onderbreking – van 2000 tot 2012 in de Tweede Kamer.

In het parlement hield hij zich onder meer bezig met onderwijs, integratie, vreemdelingenbeleid, openbaar vervoer en fiscale zaken. Enige bekendheid kreeg hij door zijn strijd tegen gewelddadige computerspelletjes en de seksualisering van de samenleving. Hij leidde in 2007-2008 het parlementair onderzoek naar het jarenlang gevoerde onderwijsbeleid.

Minister van Financiën

In 2012 werd hij minister van Financiën in het kabinet van VVD en PvdA. Het land verkeerde toen in een grote economische en financiële crisis. Hij zal het ministerie binnenkort met een groot overschot op de begroting verlaten.

"Dubbel gevoel: ga Jeroen ontzettend missen, maar ben heel blij met William Moorlag, gaat voor PvdA naar Tweede Kamer", twitterde Henk Nijboer. Hij is de financieel woordvoerder van de fractie van de PvdA.

PvdA-leider Lodewijk Asscher noemt het een "enorm gemis" dat Dijsselbloem de politiek verlaat. "Een imposante bestuurder, een PvdA'er in hart en ziel en een heel fijne, warme collega. De combinatie van passie voor de sociaal democratie, ijzeren werkdiscipline en droge humor maken Jeroen geliefd binnen en buiten de partij", laat Asscher in een reactie weten.

LEES OOK: De 11 meest markante momenten van Dijsselbloem: van zijn botsing met Varoufakis tot de beursgang van ABN Amro